Results 1 to 8 of 8

Thread: Install issues... Mac Specific

  1. #1
    BGentry is offline New Member
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4
    Rep Power
    8

    Angry Install issues... Mac Specific

    Hello, I've been struggling with getting Zimbra setup. I first tried setting up in linux and I was told by a zimbra employee that if im not familiar with Linux it would be too difficult to setup. No explanation or a point in the right direction.

    Determined to test this software I stripped down a mac and download the Mac version. After getting root passwords and account info working properly, Im still unable to load the License, and thus havent been able to test anything. After three day's of monkey'ing with the software and multiple emails to said employee at Zimbra Im still directed to the Wiki. If someone could send some help my way I'd love to get on with the testing process. Hopefully I wont have to buy an exchange box. Thanks B

  2. #2
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,505
    Rep Power
    57

    Default

    I guess this is the Open Source Edition of ZImbra that you're trying to install? If it is then your support will be via the forums or the wiki and access to our bug database bugzilla. This 'said employee' has directed you to the correct place.

    As it's impossible to tell what the problem is from your lack of description, you'll have to humour me and try to tell us what's going wrong - as detailed as possible. BTW, I might not be the best person to help you as I know very little about the MAC. If you were installing it on CentOS, for instance, I'd be slightly better.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    BGentry is offline New Member
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4
    Rep Power
    8

    Default Thanks for the reply

    This is what Im getting from my terminal

    Items marked with ** MUST BE CONFIGURED prior to applying configuration


    Press any key to continue command?



    Main menu

    1) Hostname: bill-gentrys-power-mac-g4.local
    2) Ldap master host: bill-gentrys-power-mac-g4.local
    3) Ldap port: 389
    4) Ldap password: set
    5) zimbra-ldap: Enabled
    6) zimbra-store: Enabled
    +Create Admin User: yes
    +Admin user to create: admin@bill-gentrys-power-mac-g4.local
    ******* +Admin Password UNSET
    +Enable automated spam training: yes
    +Spam training user: spam.error: assertion '-d /lib/ext' failed@bill-gentrys-power-mac-g4.local
    +Non-spam(Ham) training user: ham.error: assertion '-d /lib/ext' failed@bill-gentrys-power-mac-g4.local
    +Global Documents Account: wiki@bill-gentrys-power-mac-g4.local
    +SMTP host: bill-gentrys-power-mac-g4.local
    +Web server HTTP port: 80
    +Web server HTTPS port: 443
    +Web server mode: http
    +Enable POP/IMAP proxy: no
    +IMAP server port: 143
    +IMAP server SSL port: 993
    +POP server port: 110
    +POP server SSL port: 995
    +Use spell check server: yes
    +Spell server URL: http://bill-gentrys-power-mac-g4.local:7780/aspell.php
    ******* +License filename: UNSET

    7) zimbra-mta: Enabled
    8) zimbra-snmp: Enabled
    9) zimbra-logger: Enabled
    10) zimbra-spell: Enabled
    11) Enable default backup schedule: yes
    r) Start servers after configuration yes
    s) Save config to file
    x) Expand menu
    q) Quit
    Address unconfigured (**) items (? - help)

    When I try to set the license using the instructions for zmlicense -i. The license wont take. Im assuming this is why the UI wont load. Are there specific instructions for installing on the mac platform? IE> click here, type this, restart now, Etc?

  4. #4
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,505
    Rep Power
    57

    Default

    First of all, a couple of questions for you:

    1. Is this the Network Edition or the Open Source Edition you're trying to install?

    2. Are you behind a firewall and/or router? If so, do you have DNS A & MX records set for you server?

    3. Is the hosts file set correctly.

    4. Have you looked at the documentation here.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  5. #5
    BGentry is offline New Member
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4
    Rep Power
    8

    Default Almost there hopefully

    Thanks for your help so far... Im almost there I think. I have been able to add the license and complete the install. Its still giving me a fit about the DNS i think, but shouldnt i be able to browse directly by IP and Port? Below is the error i get when using zmcontrol start / status.

    BillG:~ zimbra$ zmcontrol start
    Host billg.local
    Starting logger...FAILED


    Starting mailbox...Done.
    Starting antispam...Done.
    Starting antivirus...Done.
    Starting snmp...FAILED


    Starting spell...Done.
    Starting mta...Done.
    BillG:~ zimbra$ zmcontrol status
    Host billg.local
    antispam Running
    antivirus Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Stopped
    tomcat is not running
    mta Running
    snmp Running
    spell Running
    BillG:~ zimbra$

  6. #6
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,505
    Rep Power
    57

    Default

    Check your set-up with the foillowing run on the Zimbra server:

    Code:
    host `hostname`  <-- backticks not single quotes
    dig yourdomain.com any
    dig yourdomain.com  mx
    Are you also certain there's nothing else running on port 25 on this machine?

    Check the /var/log/zimbra.log (that's probably in a different location for the mac) for any errors,
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  7. #7
    BGentry is offline New Member
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4
    Rep Power
    8

    Default

    This is what i get why I attempt host and dig...

    BillG:/var/root zimbra$ host billg.local
    Host billg.local not found: 3(NXDOMAIN)
    BillG:/var/root zimbra$ dig billg.local any

    ; <<>> DiG 9.3.4 <<>> billg.local any
    ;; global options: printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 14475
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

    ;; QUESTION SECTION:
    ;billg.local. IN ANY

    ;; AUTHORITY SECTION:
    . 10630 IN SOA A.ROOT-SERVERS.NET. NSTLD.VERISIGN-GRS.COM. 2007062401 1800 900 604800 86400

    ;; Query time: 10 msec
    ;; SERVER: 192.168.1.110#53(192.168.1.110)
    ;; WHEN: Mon Jun 25 09:58:38 2007
    ;; MSG SIZE rcvd: 104

    BillG:/var/root zimbra$ dig billg.local mx

    ; <<>> DiG 9.3.4 <<>> billg.local mx
    ;; global options: printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NXDOMAIN, id: 49870
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 1, ADDITIONAL: 0

    ;; QUESTION SECTION:
    ;billg.local. IN MX

    ;; AUTHORITY SECTION:
    . 10624 IN SOA a.root-servers.net. nstld.verisign-grs.com. 2007062401 1800 900 604800 894

    ;; Query time: 2 msec
    ;; SERVER: 192.168.1.110#53(192.168.1.110)
    ;; WHEN: Mon Jun 25 09:58:44 2007
    ;; MSG SIZE rcvd: 104

    BillG:/var/root zimbra$

    >>>>> Im not aware of a way to check port status on a mac. This is a fresh install. The only extra software I added was zimbra if that helps.

    >>>>> I searched for a zimbra.log file or any other zimbra log file and was unable to find anything. Im still getting the Mailbox not started error message that states tomcat isnt running. I found an article on zimbra's site that tells me to check the permissions on the .log file in the Opt/Zimbra/Redolog directory but there's no .log file there. The folder is empty.

  8. #8
    McBurtnieks is offline Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Riga, Latvia
    Posts
    10
    Rep Power
    8

    Default

    ;; SERVER: 192.168.1.110#53(192.168.1.110)

    >>>>> I searched for a zimbra.log file or any other zimbra log file and was unable to find anything
    I tried three times on Mac G4 to get to working Zimbra so here some suggestions:
    - your Mac has INTRANET address? I see 192.168.1.110 as your IP. If you use intranet address, then your installation falls under so-called "split-dns" install, so there be dragons. Zimbra loves Fully Qualified Domain names.
    - You can use Mac application called Console (found in Applications/Utilities) to read logs from Zimbra.
    - Start from fresh OS X Tiger again. Update to 10.4.9. Update Java to latest vers. coming from Apple. Switch firewall off (you can turn it back on later). Do not enable Web Sharing. Document your installation steps for rewieving. I think you should have at least 768 Mb RAM too. Good Luck.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. A couple of install issues -- MX and domain
    By Storm16 in forum Installation
    Replies: 2
    Last Post: 10-31-2006, 11:31 AM
  2. Replies: 3
    Last Post: 09-24-2006, 08:28 AM
  3. two servers, DNS issues, install fails at LDAP
    By marqpdx in forum Installation
    Replies: 6
    Last Post: 08-02-2006, 06:15 PM
  4. Error install on Mac OS X
    By pcoleman in forum Installation
    Replies: 43
    Last Post: 04-24-2006, 05:02 PM
  5. Install issues with FC4 and one error
    By ketank in forum Installation
    Replies: 7
    Last Post: 03-02-2006, 11:31 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •