Results 1 to 8 of 8

Thread: tomcat not running / postfix/postqueue errors

  1. #1
    seravitae is offline Intermediate Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    21
    Rep Power
    8

    Default tomcat not running / postfix/postqueue errors

    Hi there, zimbra works fine - only if i reinstall/upgrade it every bootup.

    I have to sudo killall slapd (for some reason) and let zmcontrol start bring it up otherwise it errors, every bootup. THat was a couple of days ago - now when i boot up something refuses to come up at all!

    zimbra@localhost:~$ zmcontrol start
    Host localhost
    Starting ldap...Done.
    Starting logger...Done.
    Starting mailbox...Done.
    Starting imapproxy...Done.
    Starting antispam...Done.
    Starting antivirus...Done.
    Starting snmp...Done.
    Starting spell...Done.
    Starting mta...Done.
    zimbra@localhost:~$

    (all good and well, except..)

    zimbra@localhost:~$ zmcontrol status
    Host localhost
    antispam Running
    antivirus Running
    imapproxy Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Stopped
    tomcat is not running
    mta Running
    snmp Running
    spell Running
    zimbra@localhost:~$

    Right, so zimbra lied to me before mailbox obviously didn't come up. (this seems like a bug? not reporting correctly?)

    Okay, so lets investigate tomcat.

    zimbra@localhost:~$ /opt/zimbra/bin/tomcat status
    zimbra@localhost:~$
    (does not report anything?)

    zimbra@localhost:~$ ps aux | grep tomcat
    root 7646 0.0 0.1 1588 360 ? Ss 11:44 0:00 /opt/zimbra/libexec/zmtomcatmgr start -Xms54m -Xmx54m -client -XX:NewRatio=2 -Djava.awt.headless=true
    root 7671 55.2 14.7 231064 27596 ? Rl 11:45 0:02 /opt/zimbra/jdk1.5.0_08/bin/java -Xms54m -Xmx54m -client -XX:NewRatio=2 -Djava.awt.headless=true -Dcatalina.base=/opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15 -Dcatalina.home=/opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15 -Djava.io.tmpdir=/opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15/temp -Djava.library.path=/opt/zimbra/lib -Djava.endorsed.dirs=/opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15/common/endorsed -classpath /opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15/bin/bootstrap.jar:/opt/zimbra/apache-tomcat-5.5.15/bin/commons-logging-api.jar:/opt/zimbra/lib/jars/zimbra-launcher.jar com.zimbra.cs.launcher.TomcatLauncher
    zimbra 7682 0.0 0.2 1668 532 pts/0 R+ 11:45 0:00 grep tomcat
    zimbra@localhost:~$ /opt/zimbra/bin/tomcat status
    zimbra@localhost:~$

    (still not telling me anything...)

    my mail.err log file says this:

    (... lots more of these)
    Mar 11 11:12:13 localhost zmtomcatmgr[2727]: no manager process is running
    Mar 11 11:14:16 localhost zmtomcatmgr[2958]: no manager process is running
    Mar 11 11:16:13 localhost zmtomcatmgr[3214]: no manager process is running
    Mar 11 11:18:18 localhost zmtomcatmgr[3494]: no manager process is running
    Mar 11 11:20:24 localhost zmtomcatmgr[3817]: no manager process is running
    Mar 11 11:22:13 localhost zmtomcatmgr[4110]: no manager process is running
    Mar 11 11:24:21 localhost zmtomcatmgr[4373]: no manager process is running
    Mar 11 11:26:14 localhost zmtomcatmgr[4603]: no manager process is running
    Mar 11 11:28:17 localhost zmtomcatmgr[4874]: no manager process is running
    Mar 11 11:30:27 localhost zmtomcatmgr[5206]: no manager process is running
    Mar 11 11:32:26 localhost zmtomcatmgr[5604]: no manager process is running
    Mar 11 11:32:27 localhost zmtomcatmgr[5631]: no manager process is running
    Mar 11 11:32:28 localhost postfix/postqueue[5639]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Mar 11 11:32:29 localhost zmtomcatmgr[5645]: no manager process is running
    Mar 11 11:39:31 localhost zmtomcatmgr[6238]: no manager process is running
    Mar 11 11:39:57 localhost postfix/postqueue[6366]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Mar 11 11:40:07 localhost postfix/postqueue[6415]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Mar 11 11:41:30 localhost zmtomcatmgr[6246]: tomcat/JVM exited twice in 49 seconds (tolerance=60)
    Mar 11 11:41:38 localhost zmtomcatmgr[6836]: no manager process is running
    Mar 11 11:41:40 localhost zmtomcatmgr[6897]: no manager process is running
    Mar 11 11:42:14 localhost zmtomcatmgr[7055]: no manager process is running
    Mar 11 11:43:21 localhost zmtomcatmgr[7181]: no manager process is running
    Mar 11 11:43:45 localhost zmtomcatmgr[7240]: no manager process is running
    Mar 11 11:43:47 localhost zmtomcatmgr[7249]: no manager process is running
    Mar 11 11:44:27 localhost zmtomcatmgr[7526]: no manager process is running
    Mar 11 11:44:45 localhost zmtomcatmgr[7638]: no manager process is running
    Mar 11 11:45:26 localhost zmtomcatmgr[7646]: tomcat/JVM exited twice in 26 seconds (tolerance=60)
    Mar 11 11:46:14 localhost zmtomcatmgr[7887]: no manager process is running
    Mar 11 11:48:14 localhost zmtomcatmgr[8165]: no manager process is running
    Mar 11 11:49:33 localhost zmtomcatmgr[8391]: no manager process is running
    Mar 11 11:49:35 localhost zmtomcatmgr[8398]: no manager process is running
    Mar 11 11:50:03 localhost postfix/postqueue[8467]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Mar 11 11:51:48 localhost zmtomcatmgr[8943]: no manager process is running
    Mar 11 11:52:25 localhost postfix/postqueue[9114]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Mar 11 11:52:58 localhost zmtomcatmgr[8951]: tomcat/JVM exited twice in 47 seconds (tolerance=60)
    Mar 11 11:53:08 localhost zmtomcatmgr[9325]: no manager process is running
    Mar 11 11:54:16 localhost zmtomcatmgr[9525]: no manager process is running


    It seems I have something wrong with postfix as *well* as tomcat? or perhaps tomcat won't function without postfix?

    Either way, how can i fix this? I have no idea what to do, but i hope i have provided enough information for someone to work this out..

    Thanks in advance!

  2. #2
    jholder's Avatar
    jholder is offline Former Zimbran
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    20

    Default

    How much RAM do you have on this server?

    tail -200 /opt/zimbra/log/mailbox.log

    Post that.

  3. #3
    seravitae is offline Intermediate Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    21
    Rep Power
    8

    Default

    The machine is an 833mhz celeron running ubuntu edgy with 192mb of ram. Zimbra (apart from having to kill slapd/reboot) had been running fine, and fast, for at least a week prior to this..)

    ------
    2007-03-11 12:12:13,910 INFO [main] [] soap - Servlet SoapServlet starting up
    2007-03-11 12:12:14,134 INFO [main] [] soap - Adding service AccountService to SoapServlet
    2007-03-11 12:12:15,693 INFO [main] [] soap - Adding service MailService to SoapServlet
    2007-03-11 12:12:17,360 INFO [main] [] soap - Adding service IMService to SoapServlet
    2007-03-11 12:12:17,392 INFO [main] [] misc - version=4.5.2_GA_699.UBUNTU6 release=20070216174007 builddate=20070216-1740 buildhost=build-ubuntu
    2007-03-11 12:12:17,415 INFO [main] [] misc - LANG environment is set to: C
    2007-03-11 12:12:17,725 INFO [main] [] DbPool - Setting mysql connector property: maxActive=10
    2007-03-11 12:12:21,378 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_calendar_force_utc) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,378 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_validate_outgoing_icalendar) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,378 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_conversation) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,379 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_filter) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,379 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_message_analysis) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,379 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_mime_part_extraction) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,379 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_indexing) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,389 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_objects) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,389 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_indexing_attachments_separate ly) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,390 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_indexing_attachments_together ) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,390 WARN [main] [] misc - LC.get(debug_disable_mailbox_group) was null, returning empty string
    2007-03-11 12:12:21,585 INFO [main] [] extensions - Loading extensions from /opt/zimbra/lib/ext
    2007-03-11 12:12:21,602 INFO [main] [] extensions - extension com.zimbra.clam.ClamScanner found in /opt/zimbra/lib/ext/clamscanner/clamscanner.jar
    2007-03-11 12:12:21,603 INFO [main] [] extensions - Initializing extensions
    2007-03-11 12:12:21,826 INFO [main] [] ClamScanner - attachment scan is disabled
    2007-03-11 12:12:22,442 INFO [main] [] extensions - Initialized extension clamscanner: com.zimbra.clam.ClamScanner@com.zimb...tensio n.ZimbraExtensionClassLoader@7e75d2
    2007-03-11 12:12:24,590 INFO [IndexWritersSweeper] [] MailboxIndex - IndexWritersSweeper thread starting
    2007-03-11 12:12:25,980 INFO [main] [] RedoLogManager - Starting pre-startup crash recovery
    2007-03-11 12:12:27,765 INFO [main] [] RedoPlayer - No uncommitted transactions to redo
    2007-03-11 12:12:27,790 INFO [main] [] RedoLogManager - Finished pre-startup crash recovery
    2007-03-11 12:12:28,245 INFO [NOTIFY-7035-Server] [] misc - starting server loop
    2007-03-11 12:12:28,414 INFO [LmtpServer] [] TcpServer/7025 - starting accept loop
    2007-03-11 12:12:28,705 INFO [Pop3Server] [] TcpServer/110 - starting accept loop
    2007-03-11 12:12:28,746 INFO [Pop3Server] [] TcpServer/995 - starting accept loop
    2007-03-11 12:12:29,029 INFO [ImapServer] [] TcpServer/143 - starting accept loop
    2007-03-11 12:12:29,038 INFO [ImapSSLServer] [] TcpServer/993 - starting accept loop
    2007-03-11 12:12:29,602 INFO [main] [] soap - Servlet AdminServlet starting up
    2007-03-11 12:12:30,402 INFO [main] [] soap - Adding service AdminService to AdminServlet
    2007-03-11 12:12:30,507 INFO [main] [] soap - Adding service AccountService to AdminServlet
    2007-03-11 12:12:30,508 INFO [main] [] soap - Adding service MailService to AdminServlet
    2007-03-11 12:12:30,511 INFO [main] [] soap - Adding service IMService to AdminServlet
    2007-03-11 12:12:30,544 INFO [main] [] ContentServlet - Servlet ContentServlet starting up
    2007-03-11 12:12:30,554 INFO [main] [] PublicICalServlet - Servlet PublicICalServlet starting up
    2007-03-11 12:12:30,571 INFO [main] [] account - Servlet PreAuthServlet starting up
    2007-03-11 12:12:31,105 INFO [main] [] mailbox - Servlet UserServlet starting up
    2007-03-11 12:12:31,191 INFO [main] [] FileUploadServlet - Servlet FileUploadServlet starting up
    2007-03-11 12:12:31,223 INFO [main] [] StatsImageServlet - Servlet StatsImageServlet starting up
    ----

  4. #4
    jholder's Avatar
    jholder is offline Former Zimbran
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    20

    Default

    You need more RAM my friend.
    Even 512 is cutting it close.


    As for why it was working. . .when it comes to the world of memory management, it's difficult to tell sometimes.
    -john

  5. #5
    seravitae is offline Intermediate Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    21
    Rep Power
    8

    Default

    Okay.. i'll look for another solution then. I look forward to using zimbra in the future should my server decide to upgrade itself for free

    P.S: software should only care about how much ram it has for performance, not functionality

  6. #6
    seravitae is offline Intermediate Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    21
    Rep Power
    8

    Default

    after deciding to remove zimbra I realised one of my customers has some data they really need to access, some financial records. I just stopped as many other processes as I could and restarted but I get this:

    Host localhost
    antispam Running
    antivirus Running
    imapproxy Running
    ldap Running
    logger Stopped
    zmlogswatchctl is not running
    mailbox Stopped
    tomcat is not running
    mta Running
    snmp Stopped
    swatch is not running
    spell Running

    I dont get this.. You're telling me i need more ram, yet when I free up more ram, *more* services fail?....... somethings not right here.

  7. #7
    jholder's Avatar
    jholder is offline Former Zimbran
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    20

    Default

    Quote Originally Posted by seravitae View Post
    after deciding to remove zimbra
    I'm a little unclear on this, did you remove it or not? If you removed it, are you operating on a backup? Is so, that's a different issue.

    I dont get this.. You're telling me i need more ram, yet when I free up more ram, *more* services fail?....... somethings not right here.
    Let's think this through:
    Are you only in terminal mode? if so, that's good. Stop x, kde, and gnome.
    KDE can easiely use up 110MB by itself. I don't know how much gnome can use up, but I would guess it's in the ball park.

    The thing to remember is that a system will do what ever you want it to do.
    It doesn't care how much RAM you have. So, when we talk in terms of memory management, we talk reliability.

    The question isn't whether you have enough RAM to run Zimbra, the question is whether you have enough RAM to run Zimbra reliably-which the answer is no.

    You can not expect a system with memory issues to log things reliably. Tomcat itself can use 300MB memory on a system with 30 users.

    Now, if you stop any unused processes, you might be able to get your data by:
    zmcontrol stop
    su -root
    ps auww | grep zimbra
    kill anything left over
    su -zimbra
    ldap start
    mysql.server start
    postfix start
    tomcat start

    That should give you enough to get your data.

    Now, once you get your data, you might be able to downgrade to >3.0.1 and run with some sense of reliability. . .while you wait for your server to grow new RAM.

    Good luck,
    john

  8. #8
    seravitae is offline Intermediate Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    21
    Rep Power
    8

    Default

    Hey,
    when I meant decided to remove i meant that I would not be buying more ram, and would find another more trim solution for now.

    Your commands worked but i had to bring up MTA as well otherwise the mailbox service wouldn't work.

    thanks a lot for the quick replies and help

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. mysql.server is not running
    By Oswald-Kolle in forum Installation
    Replies: 27
    Last Post: 05-01-2007, 08:28 AM
  2. Tomcat, Java VM Problems - RAM related? Help
    By Mo_Hong in forum Administrators
    Replies: 3
    Last Post: 03-28-2007, 02:00 PM
  3. Post instsallation problems
    By Assaf in forum Installation
    Replies: 14
    Last Post: 01-29-2007, 11:38 AM
  4. Why is Tomcat shuting down ever nights?
    By trapanator in forum Administrators
    Replies: 2
    Last Post: 11-30-2006, 11:57 PM
  5. Trouble sending mail from Outlook
    By czaveri in forum Users
    Replies: 15
    Last Post: 07-24-2006, 11:01 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •