Results 1 to 4 of 4

Thread: problems with postfix and zmmailboxdctl during installation

  1. #1
    aepittman is offline Member
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    10
    Rep Power
    2

    Default problems with postfix and zmmailboxdctl during installation

    Hi,
    I am attempting to install ZCS 7.2 on a CentOS 6.3 server for my church. The install seemed to go okay. When ran the zmcontrol status command, I got status info stating that postfix and zmmailboxdctl aren't running.

    [zimbra@mail ~]$ zmcontrol status
    Host mail.mail-highlandscofc.org
    antispam Running
    antivirus Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Stopped
    zmmailboxdctl is not running.
    mta Stopped
    postfix is not running
    snmp Running
    spell Running
    stats Running
    zmconfigd Running

    I wasn't sure where to go, so I assumed that I needed to set up a split DNS, so I followed to info in the wiki for using dnsmasq. When I checked the status of the set up using the dig command, I get the following:

    [root@mail init.d]# dig mail-highlandscofc.org mx

    ; <<>> DiG 9.8.2rc1-RedHat-9.8.2-0.10.rc1.el6_3.2 <<>> mail-highlandscofc.org mx
    ;; global options: +cmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 8283
    ;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

    ;; QUESTION SECTION:
    ;mail-highlandscofc.org. IN MX

    ;; ANSWER SECTION:
    mail-highlandscofc.org. 0 IN MX 50 mail.mail-highlandscofc.org.

    ;; ADDITIONAL SECTION:
    mail.mail-highlandscofc.org. 0 IN A 192.168.2.11

    ;; Query time: 0 msec
    ;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1)
    ;; WHEN: Thu Sep 6 20:02:33 2012
    ;; MSG SIZE rcvd: 99

    [root@mail init.d]# dig mail-highlandscofc.org any

    ; <<>> DiG 9.8.2rc1-RedHat-9.8.2-0.10.rc1.el6_3.2 <<>> mail-highlandscofc.org any
    ;; global options: +cmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 44620
    ;; flags: qr aa rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

    ;; QUESTION SECTION:
    ;mail-highlandscofc.org. IN ANY

    ;; ANSWER SECTION:
    mail-highlandscofc.org. 0 IN MX 50 mail.mail-highlandscofc.org.

    ;; ADDITIONAL SECTION:
    mail.mail-highlandscofc.org. 0 IN A 192.168.2.11

    ;; Query time: 0 msec
    ;; SERVER: 127.0.0.1#53(127.0.0.1)
    ;; WHEN: Thu Sep 6 20:03:08 2012
    ;; MSG SIZE rcvd: 99

    [root@mail init.d]# host $HOSTNAME
    mail.mail-highlandscofc.org has address 192.168.2.11
    mail.mail-highlandscofc.org is an alias for mail-highlandscofc.org.
    mail.mail-highlandscofc.org is an alias for mail-highlandscofc.org.
    mail-highlandscofc.org mail is handled by 5 pop.mail-highlandscofc.org.
    mail-highlandscofc.org mail is handled by 0 smtp.mail-highlandscofc.org.
    mail-highlandscofc.org mail is handled by 10 mail.mail-highlandscofc.org.


    My /etc/hosts file looks like this:

    [zimbra@mail ~]$ cat /etc/hosts
    127.0.0.1 localhost localhost.localdomain localhost4 localhost4.localdomain4
    192.168.2.11 mail.mail-highlandscofc.org mail

    My /etc/resolv.conf file looks like this:
    [root@mail init.d]# cat /etc/resolv.conf
    search mail-highlandscofc.org
    nameserver 127.0.0.1

    For what it's worth, my /etc/dnsmasq.conf file looks like this:
    (FYI - I removed all of the comments before posting this)

    server=4.2.2.1
    server=68.238.112.12
    server=4.2.2.2
    server=68.238.96.12

    listen-address=127.0.0.1

    domain=mail-highlandscofc.org

    mx-host=mail-highlandscofc.org,mail.mail-highlandscofc.org,50

    I use godaddy to manage my external DNS records. They look like this:

    DNS Manager: Available
    A @ 70.110.73.154
    CNAME calendar @
    CNAME email @
    CNAME fax login.secureserver.net
    MX @ mail.mail-highlandscofc.org
    MX @ pop.mail-highlandscofc.org
    MX @ smtp.mail-highlandscofc.org

    Right now, I'm not sure where to go with this. When I look at the /var/log/zimbra.log file, I see a lot of this:

    Sep 6 20:54:28 mail zmmailboxdmgr[21610]: assuming no other instance is running
    Sep 6 20:54:28 mail zmmailboxdmgr[21610]: no manager process is running
    Sep 6 20:54:30 mail postfix/postqueue[21783]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Sep 6 20:55:00 mail postfix/postqueue[21791]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21892]: status requested
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21892]: stale pid 24747 found in /opt/zimbra/log/zmmailboxd_manager.pid: No such process
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21892]: assuming no other instance is running
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21892]: file /opt/zimbra/log/zmmailboxd.pid does not exist
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21892]: assuming no other instance is running
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21892]: no manager process is running
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21900]: status requested
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21900]: stale pid 24747 found in /opt/zimbra/log/zmmailboxd_manager.pid: No such process
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21900]: assuming no other instance is running
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21900]: file /opt/zimbra/log/zmmailboxd.pid does not exist
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21900]: assuming no other instance is running
    Sep 6 20:55:29 mail zmmailboxdmgr[21900]: no manager process is running
    Sep 6 20:55:30 mail postfix/postqueue[22070]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down


    There is a lot of information in the zimbra-stats.log file, but I don't know what to look for or pick out.

    Any help would be appreciated.

    Alan

  2. #2
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,495
    Rep Power
    56

    Default

    Quote Originally Posted by aepittman View Post
    When ran the zmcontrol status command, I got status info stating that postfix and zmmailboxdctl aren't running.
    Do you have another MTA listening on port 25? By default, CentOS installs and starts postfix, check if it's running and kill it and disable it from starting at boot.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    aepittman is offline Member
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    10
    Rep Power
    2

    Default

    Thanks for the reply. As you suggested, I disabled the version of postfix that came with CentOS and then stopped/started zcs. Still the same issue. I then rebooted the machine to ensure that nothing was hold port 25 that I couldn't find. Unfortunately, I still get the same results:

    [root@mail ~]# su - zimbra
    [zimbra@mail ~]$ zmcontrol status
    Host mail.mail-highlandscofc.org
    antispam Running
    antivirus Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Stopped
    zmmailboxdctl is not running.
    mta Running
    snmp Running
    spell Running
    stats Running
    zmconfigd Running
    [zimbra@mail ~]$ ps -ef | grep post
    root 3597 1 0 18:27 ? 00:00:00 /opt/zimbra/postfix/libexec/master
    postfix 3604 3597 0 18:27 ? 00:00:00 pickup -l -t fifo -u
    postfix 3605 3597 0 18:27 ? 00:00:00 qmgr -l -t fifo -u
    postfix 4560 3597 0 18:27 ? 00:00:00 showq -t unix -u
    zimbra 16462 15926 0 18:46 pts/0 00:00:00 grep post
    [zimbra@mail ~]$ chkconfig --list | grep postfix
    postfix 0 off 1 off 2 off 3 off 4 off 5 off 6 off
    [zimbra@mail ~]$

  4. #4
    aepittman is offline Member
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    10
    Rep Power
    2

    Default

    fixed this issue. I completely uninstalled ZCS following the instructions found here:

    UnInstalling Zimbra on Linux - Zimbra :: Wiki

    I left the dnsmasq config in place. Made sure that postfix was disbled. Disabled avahi-daemon.

    Rebooted to ensure that nothing was using port 25 and did a re-install. The process ran clean. I was able to add a temp user and sent mail to it.

    Now will see if I can get Outlook to connect to it.

    Alan

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Installation problems
    By jcgonzalez in forum General Questions
    Replies: 0
    Last Post: 03-14-2011, 04:34 PM
  2. Installation problems
    By jcgonzalez in forum Installation
    Replies: 0
    Last Post: 03-14-2011, 04:34 PM
  3. new installation problems
    By JAS1215 in forum Installation Help
    Replies: 2
    Last Post: 04-04-2009, 06:38 AM
  4. Replies: 4
    Last Post: 03-03-2008, 03:08 PM
  5. Replies: 6
    Last Post: 07-20-2007, 02:04 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •