Results 1 to 5 of 5

Thread: zmamavisdctl is not running

  1. #1
    rhirsch is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Chattanooga, TN USA
    Posts
    5
    Rep Power
    4

    Default zmamavisdctl is not running

    After a power problem which caused our email server to crash, I am not able to get the antispam service to stay up.

    zmcontro status gives the following

    antispam Stopped
    zmamavisdctl is not running
    antivirus Stopped
    zmamavisdctl is not running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Running
    mta Running
    snmp Running
    spell Running
    stats Running

    If I disable the antispam in the admin console, the antivirus runs without a problem and I can sen and receive mail.

    If I re enable the antispam in the admin console, it will run for about 30 to 45 seconds before stopping again.

    I am new to zimbra so I am not sure where to find useful diagnostic information. If you can let me know what addition information will help, I will provide it as soon as possible.

    I am running Release 6.0.10_GA_2692.UBUNTU10_64 UBUNTU10_64 FOSS

  2. #2
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,480
    Rep Power
    56

    Default

    You need to leave the services enabled in the Admin UI and restart Zimbra, what errors do you see in the log files? Is this a new install or an upgrade? Has this problem only just started? Is there any firewall or SElinux (AppArmor?) on your server?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    rhirsch is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Chattanooga, TN USA
    Posts
    5
    Rep Power
    4

    Default

    This system has been running for several months without any problems. This problem just started happening after the system died due to a power outage.

    I do have apparmor running on the system.

    I found the following error in the syslog

    Feb 20 10:08:58 svr-ml1 kernel: [ 3254.615880] amavisd[29699]: segfault at 5d63000 ip 00007fecd99ea324 sp 00007ffff50c2958 error 4 in libc-2.11.1.so[7fecd9963000+17a000]


    Here are the entries from the zimbra.log when the amavis service starts.

    Feb 20 10:08:55 svr-ml1 zimbramon[1130]: 1130:info: Starting antispam via zmcontrol
    Feb 20 10:08:56 svr-ml1 amavis[6476]: Ignoring stale PID file /opt/zimbra/log/amavisd.pid, older than system uptime 0 0:01:00
    Feb 20 10:08:56 svr-ml1 amavis[6476]: starting. /opt/zimbra/amavisd/sbin/amavisd at svr-ml1.ogc.orangegrove.org amavisd-new-2.6.4 (20090625), Unicode aware, LC_ALL="C", LANG="C"
    Feb 20 10:08:56 svr-ml1 amavis[6476]: user=1001, EUID: 1001 (1001); group=, EGID: 1001 4 5 1001 1002 (1001 4 5 1001 1002)
    Feb 20 10:08:56 svr-ml1 amavis[6476]: Perl version 5.010001
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6476]: SpamControl: init_pre_chroot on SpamAssassin done
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Net::Server: Process Backgrounded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Net::Server: 2011/02/20-10:08:57 Amavis (type Net::Server::PreForkSimple) starting! pid(6494)
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Net::Server: Binding to UNIX socket file /opt/zimbra/data/amavisd/amavisd.sock using SOCK_STREAM
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Net::Server: Binding to TCP port 10024 on host 127.0.0.1
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Net::Server: Group Not Defined. Defaulting to EGID '1001 4 5 1001 1002'
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Net::Server: User Not Defined. Defaulting to EUID '1001'
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Amavis::Conf 2.207
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Archive::Zip 1.30
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Compress::Zlib 2.024
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Convert::TNEF 0.17
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Convert::UUlib 1.33
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Crypt::OpenSSL::RSA 0.26
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module DBD::mysql 4.013
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module DBI 1.609
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module DB_File 1.82
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Digest::MD5 2.39
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Digest::SHA 5.48
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module IO::Socket::INET6 2.59
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module MIME::Entity 5.427
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module MIME::Parser 5.427
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module MIME::Tools 5.427
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Mail:KIM::Signer 0.37
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Mail:KIM::Verifier 0.37
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Mail::Header 2.06
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Mail::Internet 2.06
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Mail::SPF v2.007
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Mail::SpamAssassin 3.003001
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Net:NS 0.66
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Net::LDAP 0.40
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Net::Server 0.97
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module NetAddr::IP 4.027
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Socket6 0.23
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Time::HiRes 1.9721
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module URI 1.53
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Module Unix::Syslog 1.1
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Amavis:B code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Amavis::Cache code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: SQL base code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: SQL::Log code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: SQL::Quarantine NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Lookup::SQL code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Lookup::LDAP code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: AM.PDP-in proto code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: SMTP-in proto code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Courier proto code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: SMTP-out proto code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Pipe-out proto code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: BSMTP-out proto code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Local-out proto code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: OS_Fingerprint code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: ANTI-VIRUS code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: ANTI-SPAM code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: ANTI-SPAM-EXT code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: ANTI-SPAM-C code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: ANTI-SPAM-SA code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Unpackers code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: DKIM code loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Tools code NOT loaded
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Found $file at /usr/bin/file
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No $altermime, not using it
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Internal decoder for .mail
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Internal decoder for .asc
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Internal decoder for .uue
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Internal decoder for .hqx
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Internal decoder for .ync
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .F tried: unfreeze, freeze -d, melt, fcat
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Found decoder for .Z at /bin/uncompress
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Found decoder for .gz at /bin/gzip -d
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Found decoder for .bz2 at /bin/bzip2 -d
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .lzo tried: lzop -d
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .rpm tried: rpm2cpio.pl, rpm2cpio
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Found decoder for .cpio at /bin/cpio
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Found decoder for .tar at /bin/cpio
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .deb tried: ar
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Internal decoder for .zip
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .7z tried: 7zr, 7za, 7z
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .rar tried: rar, unrar
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .arj tried: arj, unarj
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .arc tried: nomarch, arc
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .zoo tried: zoo, unzoo
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .lha tried: lha
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .cab tried: cabextract
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .tnef tried: tnef
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Internal decoder for .tnef
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: No decoder for .exe tried: rar, unrar; lha; arj, unarj
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Using primary internal av scanner code for ClamAV-clamd
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: Found secondary av scanner ClamAV-clamscan at /usr/bin/clamscan
    Feb 20 10:08:57 svr-ml1 amavis[6494]: initializing Mail::SpamAssassin
    Feb 20 10:08:58 svr-ml1 zimbramon[1130]: 1130:info: Starting antivirus via zmcontrol


    Thanks for your help

    Richard

  4. #4
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,480
    Rep Power
    56

    Default

    Quote Originally Posted by rhirsch View Post
    This system has been running for several months without any problems. This problem just started happening after the system died due to a power outage.
    What did you do to recover from this? Were there any HD problems (did you check)?

    Quote Originally Posted by rhirsch View Post
    Feb 20 10:08:58 svr-ml1 kernel: [ 3254.615880] amavisd[29699]: segfault at 5d63000 ip 00007fecd99ea324 sp 00007ffff50c2958 error 4 in libc-2.11.1.so[7fecd9963000+17a000]
    Did you try reinstalling whatever package provides that module?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  5. #5
    rhirsch is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Chattanooga, TN USA
    Posts
    5
    Rep Power
    4

    Default

    We did run a check disk when booted the system but this did not show any errors.

    I have not done anything with the error as I am still trying to find more information about it.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. zmmailboxdctl is stopped frequently..
    By tamilnandhu in forum Installation
    Replies: 13
    Last Post: 04-12-2008, 08:59 AM
  2. Can't seem to get global in BES
    By sdemeyer in forum Zimbra Connector for BlackBerry
    Replies: 12
    Last Post: 03-19-2008, 08:22 AM
  3. Post instsallation problems
    By Assaf in forum Installation
    Replies: 14
    Last Post: 01-29-2007, 11:38 AM
  4. Trouble sending mail from Outlook
    By czaveri in forum Users
    Replies: 15
    Last Post: 07-24-2006, 11:01 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •