Results 1 to 7 of 7

Thread: MySQL connection error

  1. #1
    Bingo is offline Loyal Member
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    84
    Rep Power
    9

    Default postfix failed to start

    Hi all !

    I just finished installing zimbra, but some services do not start.
    When I start Zimbra, I have an error about postfix not starting :
    [zimbra@serveurmail01 bin]$ zmcontrol start
    Host serveurmail01.codata.be
    Starting antispam...Done.
    Starting antivirus...Done.
    Starting logger...Done.
    Starting mailbox...Done.
    Starting mta...FAILED
    getService: sasl
    getService: webxml
    getService: perdition
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e content_filter='smtp-amavis:[127.0.0.1]:10024'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e myhostname='serveurmail01.codata.be'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e recipient_delimiter=''
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_sasl_auth_enable='yes'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_tls_auth_only='yes'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_use_tls='yes'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e disable_dns_lookups='no'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e message_size_limit='10240000'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e relayhost=''
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_recipient_restrictions='reject_non_fqdn_reci pient, permit_sasl_authenticated, permit_mynetworks, reject_invalid_hostname, reject_non_fqdn_sender, reject_unauth_destination, permit'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e alias_maps='hash:/etc/aliases'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e broken_sasl_auth_clients='yes'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e command_directory='/opt/zimbra/postfix-2.2.9/sbin'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e daemon_directory='/opt/zimbra/postfix-2.2.9/libexec'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e header_checks='pcre:/opt/zimbra/conf/postfix_header_checks'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e mailq_path='/opt/zimbra/postfix-2.2.9/sbin/mailq'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e manpage_directory='/opt/zimbra/postfix-2.2.9/man'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e newaliases_path='/opt/zimbra/postfix-2.2.9/sbin/newaliases'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e queue_directory='/opt/zimbra/postfix-2.2.9/spool'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e sender_canonical_maps='ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-scm.cf'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e sendmail_path='/opt/zimbra/postfix-2.2.9/sbin/sendmail'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_client_restrictions='reject_unauth_pipelinin g'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_data_restrictions='reject_unauth_pipelining'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_helo_required='yes'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_tls_cert_file='/opt/zimbra/conf/smtpd.crt'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_tls_key_file='/opt/zimbra/conf/smtpd.key'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e smtpd_tls_loglevel='3'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e transport_maps='ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-transport.cf'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e version='2.2.9'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e virtual_alias_domains='ldap://opt/zimbra/conf/ldap-vad.cf'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e virtual_alias_maps='ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-vam.cf'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e virtual_mailbox_domains='ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-vmd.cf'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e virtual_mailbox_maps='ldap:/opt/zimbra/conf/ldap-vmm.cf'
    DO: /opt/zimbra/postfix/sbin/postconf -e virtual_transport='error'
    postfix failed to start


    Starting snmp...Done.
    Starting spell...Done.
    And a status check dives me :
    [zimbra@serveurmail01 bin]$ zmcontrol status
    Host serveurmail01.codata.be
    antispam Stopped
    zmamavisdctl is not running
    antivirus Stopped
    zmamavisdctl is not running
    ldap Running
    logger Stopped
    zmlogswatchctl is not running
    mailbox Stopped
    tomcat is not running
    mta Running
    snmp Stopped
    swatch is not running
    spell Running
    Whats wrong with my installation ?
    Last edited by Bingo; 04-24-2006 at 07:48 AM.

  2. #2
    StefanD is offline Project Contributor
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Belgium
    Posts
    68
    Rep Power
    9

    Default

    Is there another services like sendmail running on port 25?
    You need to stop/disable this service and then restart zimbra

  3. #3
    Bingo is offline Loyal Member
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    84
    Rep Power
    9

    Default

    (sorry for the stupid title, it should now be more suitable)

    sendmail is not running.
    I realized that I had no MX record for this server, so I added one with very low priority (50).
    Now I don't have the error upon startup, but zmcontrol still gives the same output :

    Code:
    [zimbra@serveurmail01 ~]$ zmcontrol status
    Host serveurmail01.codata.be
            antispam                Stopped
                    zmamavisdctl is not running
            antivirus               Stopped
                    zmamavisdctl is not running
            ldap                    Running
            logger                  Stopped
                    zmlogswatchctl is not running
            mailbox                 Stopped
                    tomcat is not running
            mta                     Running
            snmp                    Stopped
                    swatch is not running
            spell                   Running

  4. #4
    bobby is offline Zimbra Employee
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    518
    Rep Power
    10

    Default

    did you encounter any errors during the installation? like check on /tmp/install.log.* and /tmp/zmsetup.log.*

  5. #5
    Bingo is offline Loyal Member
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    84
    Rep Power
    9

    Default

    I had errors for the first installation (I did not install the required libraries the first time), but then it went fine.

    I have problems using the mysql client programs though.
    Whenever I try to run mysql from the zimbra directory I have an error :

    /opt/zimbra/mysql/bin/mysql: error while loading shared libraries: libncurses.so.5: cannot open shared object no such file or directory

    I also have this error in the zmsetup.log.xxx file !

    I found the file, but it is in the lib64 folder :
    /usr/lib64/libncurses.so.5

    Should I just link it to /lib ?

  6. #6
    Bingo is offline Loyal Member
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    84
    Rep Power
    9

    Default

    OK, linking the 64bit library does not work, but installing the 32bit version of NCurses fixes the problem and mysql is now running.
    Since it was not running during installation, the 'zimbra' user was not created.
    I think I will just reinstall my system to have a clean install.
    This time, I'll make sure that I have all the libraries before starting the installation.

  7. #7
    Bingo is offline Loyal Member
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    84
    Rep Power
    9

    Default

    It works ! Zimbra is up and running !

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Zimbra fails after working for 2 weeks
    By Linsys in forum Administrators
    Replies: 10
    Last Post: 10-07-2008, 12:42 AM
  2. Replies: 3
    Last Post: 07-19-2007, 02:00 AM
  3. Yet another get.DirectContext issue
    By dccpark in forum Installation
    Replies: 5
    Last Post: 03-08-2006, 01:25 PM
  4. M3 problem with shares
    By titangears in forum Users
    Replies: 4
    Last Post: 01-12-2006, 01:01 PM
  5. Building native libraries on MacOS X
    By ajmas in forum Developers
    Replies: 3
    Last Post: 10-14-2005, 11:00 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •