Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Missing Startup Script (cannot determine services)

  1. #1
    bhickey's Avatar
    bhickey is offline Advanced Member
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    177
    Rep Power
    9

    Default Missing Startup Script (cannot determine services)

    I completed a fresh install of CentOS 4.3, then the latest ZCS release. Everything goes fine until I reboot the machine. I then receive a Cannot Determine Services error when I type zmcontrol status.

    I encountered the same problem on a Suse machine when I installed the latest ZCS release.

    I've attempted to follow the threads on this issue, but I've been unable to resolve the problem.

    The one thing I've noticed is that I don't appear to have any startup scripts for Zimbra in /init.d or any links in the /rc.d directories.

    I've attached the zimbra.log and install.log files for review.

    For the record, I'm not running a firewall or SElinux.



    **** INSTALL LOG ****
    Preparing packages for installation...
    zimbra-core-3.1.0_GA_332.RHEL4-20060414125354
    ERROR: service.FAILURE (system failure: getDirectContext) (cause: javax.naming.CommunicationException localhost:389)
    cp: cannot stat `/opt/zimbra/bin/zimbra': No such file or directory
    chmod: cannot access `/etc/init.d/zimbra': No such file or directory
    error reading information on service zimbra: No such file or directory
    error reading information on service zimbra: No such file or directory
    Loading classes to share ... done.
    Rewriting and unlinking classes ... done.
    Calculating hash values for String objects .. done.
    Calculating fingerprints ... done.
    Removing unshareable information ... done.
    Moving most read-only objects to shared space at 0x90c50000 ... done.
    Moving common symbols to shared space at 0x90fcabc0 ... done.
    Moving remaining symbols to shared space at 0x910f6008 ... done.
    Moving string char arrays to shared space at 0x910f6a98 ... done.
    Moving additional symbols to shared space at 0x91178390 ... done.
    Read-only space ends at 0x911cc408, 5751816 bytes.
    Moving read-write objects to shared space at 0x91450000 ... done.
    Moving String objects to shared space at 0x919d3a10 ... done.
    Read-write space ends at 0x91a13a30, 6044208 bytes.
    Updating references to shared objects ... done.

    Preparing packages for installation...
    zimbra-ldap-3.1.0_GA_332.RHEL4-20060414125354
    Preparing packages for installation...
    zimbra-logger-3.1.0_GA_332.RHEL4-20060414125354
    Preparing packages for installation...
    zimbra-mta-3.1.0_GA_332.RHEL4-20060414125354
    umount2: No such file or directory
    umount: /opt/zimbra/amavisd/tmp: not found
    mv: cannot stat `/opt/zimbra/amavisd': No such file or directory
    chown: cannot access `/opt/zimbra/perdition-1.17': No such file or directory
    Preparing packages for installation...
    zimbra-snmp-3.1.0_GA_332.RHEL4-20060414125354
    Preparing packages for installation...
    zimbra-store-3.1.0_GA_332.RHEL4-20060414125354
    "install.log.4963" 41L, 2130C
    ******************************************

    **** zimbra.log ****
    Apr 20 09:50:02 mail sendmail[17245]: k3KDo1JO017245: to=zimbra, ctladdr=zimbra (502/503), delay=00:00:01, xdelay=00:00:00,mailer=relay, pri=30308, relay=[127.0.0.1] [127.0.0.1], dsn=4.0.0, stat=Deferred: Connection refused by [127.0.0.1]
    Apr 20 09:50:02 mail zimbramon[17226]: 17226:info: 2006-04-20 09:50:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 09:52:02 mail zimbramon[17380]: 17380:info: 2006-04-20 09:52:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 09:54:03 mail zimbramon[17449]: 17449:info: 2006-04-20 09:54:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 09:56:02 mail zimbramon[17509]: 17509:info: 2006-04-20 09:56:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 13:57:57 mail postfix/postqueue[17588]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Apr 20 09:58:02 mail zimbramon[17610]: 17610:info: 2006-04-20 09:58:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 13:58:30 mail postfix/postqueue[17672]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Apr 20 14:00:01 mail postfix/postqueue[17724]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Apr 20 10:00:02 mail zimbramon[17703]: 17703:info: 2006-04-20 10:00:01, DISK: mail.highlandsdiversified.com: dev: /dev/md0,mp: /, tot: 300445, avail: 282059
    Apr 20 10:00:02 mail zimbramon[17703]: 17703:info: 2006-04-20 10:00:01, DISK: mail.highlandsdiversified.com: dev: /dev/hdd1, mp: /boot, tot: 4355, avail: 4088
    Apr 20 10:00:02 mail zimbramon[17699]: 17699:info: 2006-04-20 10:00:01, QUEUE: 0 0
    Apr 20 10:00:02 mail sendmail[17726]: k3KE01Ha017726: from=zimbra, size=308, class=0, nrcpts=1, msgid=<200604201400.k3KE01Ha017726@mail.highlandsdiversif ied.com>, relay=zimbra@localhost
    Apr 20 10:00:02 mail sendmail[17726]: k3KE01Ha017726: to=zimbra, ctladdr=zimbra (502/503), delay=00:00:01, xdelay=00:00:00,mailer=relay, pri=30308, relay=[127.0.0.1] [127.0.0.1], dsn=4.0.0, stat=Deferred: Connection refused by [127.0.0.1]
    Apr 20 10:00:02 mail zimbramon[17704]: 17704:info: 2006-04-20 10:00:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 10:02:03 mail zimbramon[17811]: 17811:info: 2006-04-20 10:02:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 10:04:02 mail zimbramon[17850]: 17850:info: 2006-04-20 10:04:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 10:06:02 mail zimbramon[17911]: 17911:info: 2006-04-20 10:06:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 10:08:02 mail zimbramon[17953]: 17953:info: 2006-04-20 10:08:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 14:10:01 mail postfix/postqueue[18013]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Apr 20 10:10:02 mail zimbramon[17995]: 17995:info: 2006-04-20 10:10:01, DISK: mail.highlandsdiversified.com: dev: /dev/md0,mp: /, tot: 300445, avail: 282059
    Apr 20 10:10:02 mail zimbramon[17995]: 17995:info: 2006-04-20 10:10:01, DISK: mail.highlandsdiversified.com: dev: /dev/hdd1, mp: /boot, tot: 4355, avail: 4088
    Apr 20 10:10:02 mail zimbramon[17988]: 17988:info: 2006-04-20 10:10:01, QUEUE: 0 0
    Apr 20 10:10:02 mail sendmail[18015]: k3KEA1fY018015: from=zimbra, size=308, class=0, nrcpts=1, msgid=<200604201410.k3KEA1fY018015@mail.highlandsdiversif ied.com>, relay=zimbra@localhost
    Apr 20 10:10:02 mail sendmail[18015]: k3KEA1fY018015: to=zimbra, ctladdr=zimbra (502/503), delay=00:00:01, xdelay=00:00:00,mailer=relay, pri=30308, relay=[127.0.0.1] [127.0.0.1], dsn=4.0.0, stat=Deferred: Connection refused by [127.0.0.1]
    Apr 20 10:10:03 mail zimbramon[17996]: 17996:info: 2006-04-20 10:10:01, STATUS: : Cannot: determine
    Apr 20 10:12:02 mail zimbramon[18090]: 18090:info: 2006-04-20 10:12:01, STATUS: : Cannot: determine
    ************************************************** ***************
    Last edited by bhickey; 04-20-2006 at 07:14 AM.

  2. #2
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,580
    Rep Power
    57

    Default

    This message:
    Code:
    Apr 20 09:50:02 mail sendmail[17245]: k3KDo1JO017245: to=zimbra, ctladdr=zimbra (502/503), delay=00:00:01,
    indicates to me that sendmail is running. Did you disable it before you did the install? Have you stopped it from running at boot time?

    Have a look in Services Configuration and make sure it's disabled.
    Last edited by phoenix; 04-20-2006 at 07:25 AM.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    bhickey's Avatar
    bhickey is offline Advanced Member
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    177
    Rep Power
    9

    Default Missing Startup Script (cannot determine services)

    I saw the sendmail reference, but I was unclear whether it *really* was referring to sendmail or to postfix.

    chkconfig --list | grep sendmail show nothing is running

  4. #4
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,580
    Rep Power
    57

    Default

    Not being a linux expert but that command only show the runlevels and not whether it's running, doesn't it? Just to put my mind at rest can you telnet to port 25 on your server and see if you get a response?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  5. #5
    bobby is offline Zimbra Employee
    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    518
    Rep Power
    10

    Default

    >**** INSTALL LOG ****
    >Preparing packages for installation...
    >zimbra-core-3.1.0_GA_332.RHEL4-20060414125354
    >ERROR: service.FAILURE (system failure: getDirectContext) >(cause: javax.naming.CommunicationException localhost:389)
    >
    it doesn't look like the installation was succcessful. what is the result of these commands (note the backticks around hostname):

    su - zimbra
    host `hostname`
    cat /etc/hosts
    ldap status
    telnet localhost 389

  6. #6
    manjunath is offline Member
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    13
    Rep Power
    9

    Default

    to stop sendmail type on the terminal '/etc/init.d/sendmail stop'

    manjunath

  7. #7
    bhickey's Avatar
    bhickey is offline Advanced Member
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    177
    Rep Power
    9

    Default Missing Startup Script (cannot determine services)

    Okay...sendmail is definitely not running.

  8. #8
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,580
    Rep Power
    57

    Default

    Quote Originally Posted by bhickey
    Okay...sendmail is definitely not running.
    OK, and the post from bobby about LDAP not being installed correctly?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  9. #9
    bhickey's Avatar
    bhickey is offline Advanced Member
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    177
    Rep Power
    9

    Default Missing Startup Script (cannot determine services)

    I followed through the LDAP posts, even the LDAP wiki. But I was unable to get things working.

    Like I said I've encountered this both on Suse and CentOS. Prior to the 3.1 release I didn't have this issue (at least not with Suse...I hadn't tried on CentOS prior to 3.1).

  10. #10
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,580
    Rep Power
    57

    Default

    OK, then I guess we go back to basics. What's in your /etc/hosts file? Do you have a DNS server install and is it set-up correctly? What do the commands that bobby asked you give as output?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Traslation SVN tree status
    By meikka in forum I18N/L10N - Translations
    Replies: 7
    Last Post: 02-13-2007, 11:13 AM
  2. fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    By zzzzsg in forum Administrators
    Replies: 16
    Last Post: 08-24-2006, 02:31 AM
  3. Services stopped working
    By lilwong in forum Administrators
    Replies: 4
    Last Post: 08-15-2006, 09:19 AM
  4. No startup script on fresh 3.1.1 install CentOS4
    By eger in forum Installation
    Replies: 4
    Last Post: 06-06-2006, 11:57 AM
  5. Cannot determine services
    By fredo in forum Installation
    Replies: 19
    Last Post: 04-18-2006, 06:18 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •