Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 29

Thread: [SOLVED] Installation fails at slapd

  1. #1
    bluelaguna is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    7
    Rep Power
    7

    Default [SOLVED] Installation fails at slapd

    I have been trying to install Zimbra 5rc1 using the Ubuntu binary, but the installation fails when it tries to initialize LDAP. This system is running Ubuntu 7.04 but I have successfully followed the directions in the WIKI to trick it into thinking it's 6. Here's what happens:

    Code:
    *** CONFIGURATION COMPLETE - press 'a' to apply
    Select from menu, or press 'a' to apply config (? - help) a
    Save configuration data to a file? [Yes]
    Save config in file: [/opt/zimbra/config.6432]
    Saving config in /opt/zimbra/config.6432...done.
    The system will be modified - continue? [No] yes
    Operations logged to /tmp/zmsetup.log.6432
    Setting local config values...done.
    Setting up CA...done.
    Creating SSL certificate...done.
    Initializing ldap...sed: can't read /opt/zimbra/openldap/etc/openldap/slapd.conf: Permission denied
    Failed to start slapd.  Attempting debug start to determine error.
    daemon: bind(7) failed errno=98 (Address already in use)
    slap_open_listener: failed on ldap://audiobiblio.com:389
    However, doing ps aux | grep ldap shows the process spawned by the installer. Modifying the permissions of slapd.conf prevents it from even starting in the first place. Any ideas?

  2. #2
    mmorse's Avatar
    mmorse is offline Moderator
    Join Date
    May 2006
    Location
    USA
    Posts
    6,242
    Rep Power
    20

    Default

    Welcome to the forums,

    ps auxx |grep zimbra

    & then kill any left over services

    Post your netstat -a

    First check if you have another ldap instance running/installed.

    If not, as root try running ./zmfixperms from /opt/zimbra/libexec/ when you reach the step "The system will be modified - continue?"

    If it becomes a 99 post your hostsfile for us (/etc/hosts)

  3. #3
    bluelaguna is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    7
    Rep Power
    7

    Default

    Thanks, that worked.

  4. #4
    mmorse's Avatar
    mmorse is offline Moderator
    Join Date
    May 2006
    Location
    USA
    Posts
    6,242
    Rep Power
    20

    Default

    marking as solved
    (which was it - another ldap or the fix perms?)

  5. #5
    bluelaguna is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    7
    Rep Power
    7

    Default

    I think the permission fixing script did the trick. I tried killing all the zimbra processes before but that didn't work.

  6. #6
    mmorse's Avatar
    mmorse is offline Moderator
    Join Date
    May 2006
    Location
    USA
    Posts
    6,242
    Rep Power
    20

  7. #7
    xcoi is offline Active Member
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    28
    Rep Power
    7

    Default Port Conflict zimbra-ldap

    The same error!

    ----------------------------

    *** CONFIGURATION COMPLETE - press 'a' to apply
    Select from menu, or press 'a' to apply config (? - help) a
    Save configuration data to a file? [Yes]
    Save config in file: [/opt/zimbra/config.11034]
    Saving config in /opt/zimbra/config.11034...Done
    The system will be modified - continue? [No] y
    Operations logged to /tmp/zmsetup.log.11034
    Setting local config values...Done
    Setting up CA...Done
    Creating SSL certificate...Done
    Initializing ldap...sed: can't read /opt/zimbra/openldap/etc/openldap/slapd.conf: Permission denied
    Failed to start slapd. Attempting debug start to determine error.
    daemon: bind(7) failed errno=98 (Address already in use)
    slap_open_listener: failed on ldap://zcsagu.com:389

    ----------------------------

    Please help me!
    Thanks.

    -- xcoi

  8. #8
    jholder's Avatar
    jholder is offline Former Zimbran
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    20

    Default

    Quote Originally Posted by xcoi View Post
    The same error!

    ----------------------------

    *** CONFIGURATION COMPLETE - press 'a' to apply
    Select from menu, or press 'a' to apply config (? - help) a
    Save configuration data to a file? [Yes]
    Save config in file: [/opt/zimbra/config.11034]
    Saving config in /opt/zimbra/config.11034...Done
    The system will be modified - continue? [No] y
    Operations logged to /tmp/zmsetup.log.11034
    Setting local config values...Done
    Setting up CA...Done
    Creating SSL certificate...Done
    Initializing ldap...sed: can't read /opt/zimbra/openldap/etc/openldap/slapd.conf: Permission denied
    Failed to start slapd. Attempting debug start to determine error.
    daemon: bind(7) failed errno=98 (Address already in use)
    slap_open_listener: failed on ldap://zcsagu.com:389

    ----------------------------

    Please help me!
    Thanks.

    -- xcoi
    Turn off ldap.
    Last edited by jholder; 05-16-2008 at 06:18 PM.

  9. #9
    xcoi is offline Active Member
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    28
    Rep Power
    7

    Default

    Thank you, but i uninstalled my openldap!
    So,
    ps -e | grep sldapd --> return null;
    --
    However, Install Zimbra has got the same problem!
    Help me please!

    --xcoi

  10. #10
    jholder's Avatar
    jholder is offline Former Zimbran
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Thatcher, AZ
    Posts
    5,606
    Rep Power
    20

    Default

    Well, did you update your hosts file the way the docs say?

    can you cat /etc/hosts

    The permission denied error isn't a file denied. It can't bind because it's in use or not available.

    ***Actually, I'm wrong. are you installing on Ubuntu 710 or some other crazy platform?
    Did you try what mmorse said?

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Zimbra installation fails (Debian)
    By info in forum Installation
    Replies: 5
    Last Post: 01-01-2007, 04:12 AM
  2. Installation fails on zimbra-store
    By wyleyrabbit in forum Installation
    Replies: 8
    Last Post: 01-15-2006, 08:19 AM
  3. Zimbra fails to start after installation
    By Alex-- in forum Administrators
    Replies: 18
    Last Post: 12-05-2005, 12:10 PM
  4. Installation fault - getDirectContext fails
    By gregjohnson1024 in forum Administrators
    Replies: 3
    Last Post: 11-07-2005, 04:28 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •