Results 1 to 2 of 2

Thread: postfix does not start: reports Queue report unavailable - mail system is down

  1. #1
    positively4th is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    7
    Rep Power
    6

    Default postfix does not start: reports Queue report unavailable - mail system is down

    Dear All,

    we are having problems with postfix occasionally not working after our nightly backup, zimbra.log says:

    Code:
    Jan 23 00:17:30 host postfix/postqueue[25613]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    we have been running Zimbra Open Source Edition since 2012. We started at version 7.1.3 and upgraded to 8.06 a couple of weeks ago.

    Our backup strategy is to once a day:

    * stop zimbra
    * backup the ldap database using zmslapcat (not pior to the 8.x.x version)
    * backup /opt/zimbra using rsync, excluding /opt/zimbra/data/ldap (after upgrading to 8.x.x)
    * start zimbra

    Before we upgraded from 7.1.3 to 8.0.3, occasionally zimbra did not startup correctly. This did not happen very often, maybe once a month or so. After upgrading to 8.0.3 (from 7.1.3) we did not see this problem, not until last night when it occured again.

    The backupscript checks that all zimbra services are running by running zmcontrol. However the script fails to detect that postfix is not working properly, since zmcontrol reports mta ... running.

    Inspecting /var/log/zimba.log shows:

    Code:
    Jan 23 00:17:21 host zimbramon[22579]: 22579:info: Starting stats via zmcontrol
    Jan 23 00:17:26 host slapd[22641]: slap_queue_csn: queing 0x7f4690b401a0 20140122231726.587092Z#000000#000#000000
    Jan 23 00:17:26 host slapd[22641]: slap_graduate_commit_csn: removing 0x2d53a20 20140122231726.587092Z#000000#000#000000
    Jan 23 00:17:30 host postfix/postqueue[25613]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Jan 23 00:18:00 host postfix/postqueue[26232]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Jan 23 00:18:05 host zmconfigd[22782]: Fetching All configs
    Jan 23 00:18:26 host slapd[22641]: slap_queue_csn: queing 0x7f46913411a0 20140122231826.710815Z#000000#000#000000
    Jan 23 00:18:26 host slapd[22641]: slap_graduate_commit_csn: removing 0x2d53c90 20140122231826.710815Z#000000#000#000000
    Jan 23 00:18:30 host postfix/postqueue[26900]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Jan 23 00:19:00 host postfix/postqueue[26921]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Jan 23 00:19:11 host zmconfigd[22782]: Fetching All configs
    Jan 23 00:19:11 host zmconfigd[22782]: All configs fetched in 0.08 seconds
    Jan 23 00:19:26 host slapd[22641]: slap_queue_csn: queing 0x7f46913411a0 20140122231926.825909Z#000000#000#000000
    Jan 23 00:19:26 host slapd[22641]: slap_graduate_commit_csn: removing 0x2d536f0 20140122231926.825909Z#000000#000#000000
    Jan 23 00:19:30 host postfix/postqueue[27152]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    The mail system is down message is repreated every 30 second. However, zmcontrol reports:
    Code:
      zimbra@host:~$ zmcontrol status
      Host host.x.y
              antispam                Running
              antivirus               Running
              ldap                    Running
              logger                  Running
              mailbox                 Running
              mta                     Running
              opendkim                Running
              snmp                    Running
              spell                   Running
              stats                   Running
              zmconfigd               Running
      zimbra@host:~$
    The problem is resolved by restarting zimbra using zmcontrol.

    At this moment I do not know if postfix is running after the post backup startup. I have added a postfix state report to the backup script (using ps and netstat) before and after starting zimbra after the backup is done. If the problem occurs again I will therefore get som additional info.

    Has anybody else had this problem or knows what is causing it?

    Regards

    p4th
    Last edited by positively4th; 01-24-2014 at 06:52 AM. Reason: spelling error, clarification

  2. #2
    syntaxys is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Munich
    Posts
    5
    Rep Power
    6

    Default

    Same problem here, I can't find out why zimbra sometimes doesn't start correctly after backup. See the excerpt of zimbra.log
    I'm using zcs-8.0.7_GA_6021.UBUNTU12_64 edition. Thanks for your help.
    Attached Files Attached Files

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 15
    Last Post: 01-10-2014, 02:29 AM
  2. Replies: 4
    Last Post: 03-20-2012, 11:25 AM
  3. Replies: 0
    Last Post: 03-19-2012, 10:07 AM
  4. Replies: 43
    Last Post: 11-26-2011, 09:27 PM
  5. Replies: 2
    Last Post: 02-12-2008, 11:55 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •