Results 1 to 5 of 5

Thread: licensing problems

  1. #1
    buedsma is offline Intermediate Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    16
    Rep Power
    7

    Default licensing problems

    hello,

    did ugrade the foss version from 7.x to 8.0.4 foss without any problem.
    Afterwards i did an upgrade to the network edition with a trial license.
    Received a key ( xml file ) from zimbra and copied it to /opt/zimbra/conf/Zcslicense.xml


    During setup , i saw in the log files i was licensed for 50 users . But helas, no license button in the global settings ( admin ui ) to activate the license. And zimbra now complains about the license not being activated .

    I also ordered a REAL license , but would like to know how to install it . When buttons are missing in the graphical interface i can't activate and the command line during setup also complains apparantly about activation. So i have a problem . See log files below

    [root@mail log]# grep -i license *
    mailbox.log:com.zimbra.cs.license.LicenseException : License is not valid or feat ure AccountsLimit is disabled
    mailbox.log:Code:service.LICENSE_ERROR
    mailbox.log: at com.zimbra.cs.license.LicenseManager.check(License Manager.jav a:165)
    mailbox.log: at com.zimbra.cs.license.LicenseManager.checkLimit(Li censeManage r.java:139)
    mailbox.log: at com.zimbra.cs.license.LicenseManager.checkLimit(Li censeManage r.java:124)
    mailbox.log:2013-10-08 00:49:08,412 INFO [Thread-1] [] extensions - Destroyed e xtension license: com.zimbra.cs.network.license.Licens...om .zimbra.cs.e xtension.ZimbraExtensionClassLoader@59ffe083
    mailbox.log:2013-10-08 02:30:37,983 INFO [main] [] extensions - extension com.z imbra.cs.network.license.LicenseExtension found in /opt/zimbra/lib/ext/zimbra-li cense/zimbra-license.jar
    mailbox.log:2013-10-08 02:30:38,237 INFO [main] [] soap - Adding service Licens eService to SoapServlet
    mailbox.log:2013-10-08 02:30:38,309 INFO [main] [] extensions - Initialized ext ension license: com.zimbra.cs.network.license.Licens....zimbra.cs.ext ension.ZimbraExtensionClassLoader@78ab3777
    mailbox.log:2013-10-08 02:30:38,314 INFO [main] [] extensions - Disabled 'zimbr a-freebusy-provider' License is not active
    mailbox.log:2013-10-08 02:30:39,084 INFO [main] [] soap - Adding service Licens eAdminService to AdminServlet
    mailbox.log:2013-10-08 02:30:48,315 INFO [LicenseCounter] [] LdapLicenseCounter - Begin account=-1,archiving=-1
    stacktrace.11289.20131006004827:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f3e0c665000 nid=0x7d82 waiting on condition [0x00007f3dfa129000]
    stacktrace.14303.20131001004604:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f12cc3c7000 nid=0x7858 waiting on condition [0x00007f12bbbf2000]
    stacktrace.14587.20131002004949:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f09c8630000 nid=0x78fe waiting on condition [0x00007f09b75e7000]
    stacktrace.21352.20130930004722:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f81c83fd800 nid=0x11db waiting on condition [0x00007f81b583b000]
    stacktrace.23109.20131005004825:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f41b4858800 nid=0x37c waiting on condition [0x00007f41a1e06000]
    stacktrace.24753.20131008004907:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f2ab462e800 nid=0x69a0 waiting on condition [0x00007f2aa27bc000]
    stacktrace.8127.20131007005839:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f48cca8e000 nid=0xa17 waiting on condition [0x00007f48c03cd000]
    stacktrace.9028.20131003004735:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f0ef4944000 nid=0x65fe waiting on condition [0x00007f0ed0453000]
    stacktrace.9140.20131004004850:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f574c416000 nid=0x138f waiting on condition [0x00007f573bbb7000]
    zmmailboxd.out:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f2ab462e800 nid=0x69a0 waiting on condition [0x00007f2aa27bc000]
    zmmailboxd.out.201309300000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007ff06470c000 nid=0x7876 waiting on condition [0x00007ff050641000]
    zmmailboxd.out.201310010000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f81c83fd800 nid=0x11db waiting on condition [0x00007f81b583b000]
    zmmailboxd.out.201310020000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f12cc3c7000 nid=0x7858 waiting on condition [0x00007f12bbbf2000]
    zmmailboxd.out.201310030000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f09c8630000 nid=0x78fe waiting on condition [0x00007f09b75e7000]
    zmmailboxd.out.201310040000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f0ef4944000 nid=0x65fe waiting on condition [0x00007f0ed0453000]
    zmmailboxd.out.201310050000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f574c416000 nid=0x138f waiting on condition [0x00007f573bbb7000]
    zmmailboxd.out.201310060000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f41b4858800 nid=0x37c waiting on condition [0x00007f41a1e06000]
    zmmailboxd.out.201310070000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f3e0c665000 nid=0x7d82 waiting on condition [0x00007f3dfa129000]
    zmmailboxd.out.201310080000:"LicenseCounter" daemon prio=10 tid=0x00007f48cca8e000 nid=0xa17 waiting on condition [0x00007f48c03cd000]
    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:50:58 2013 Looking for valid license to install...
    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:50:58 2013 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/zmlicense -c
    zmsetup.09272013-135447.txt:license not installed
    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:51:00 2013 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/zmlicense -l -i /opt/zimbra/conf/ZCSLicense.xml
    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:51:03 2013 license installed.
    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:51:03 2013 Activating license...
    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:51:03 2013 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/zmlicense -l -A /opt/zimbra/conf/ZCSLicense-activated.xml
    zmsetup.09272013-135447.txt:root element must be ZimbraLicenseActivation
    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:51:05 2013 failed to activate license.

    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:54:11 2013 com_zimbra_license...
    zmsetup.09272013-135447.txt:Fri Sep 27 13:54:11 2013 *** Running as zimbra user: /opt/zimbra/bin/zmzimletctl -l deploy zimlets-network/com_zimbra_license.zip
    zmsetup.09272013-135447.txt:[] INFO: Deploying Zimlet com_zimbra_license in LDAP.
    zmsetup.09272013-135447.txt:[] INFO: Installing Zimlet com_zimbra_license on this host.
    zmsetup.09272013-135447.txt:[] INFO: Upgrading Zimlet com_zimbra_license to 6.0
    zmsetup.09272013-135447.txt:[] INFO: Enabling Zimlet com_zimbra_license

  2. #2
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,581
    Rep Power
    57

    Default

    You can install the licence using the command line tools, go to the wiki and check the details (or search the forums). It's most likely the Admin extensions aren't installed correctly, you can also find details in the forums of which extensions are applicable.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    buedsma is offline Intermediate Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    16
    Rep Power
    7

    Default

    did activatz the license on the command line.

    Did upload and install zimlets from the zimlets-network directory .

    Did stop and start zimbra - logged in again in the admin ui .

    No button for license or for backup/restore

    quid ??

  4. #4
    Brad_C is offline Special Member
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    100
    Rep Power
    3

    Default

    Are you absolutely positive your upgrade from FOSS to NE completed properly?

  5. #5
    buedsma is offline Intermediate Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    16
    Rep Power
    7

    Default

    Quote Originally Posted by Brad_C View Post
    Are you absolutely positive your upgrade from FOSS to NE completed properly?
    yes , it was indicated during the upgrade procedure that everything was successfull.
    i also run a tail -f on the zmsetup log file on another session to check all the details . I also did a test upgrade for the same installation on another machine a few times ( by restoring the backup ) just to be sure . And a week later i did run the upgrade in prod.


    for both environments :
    the license button isn't there , and also the backup / restore option . Can't compare with another installation , because i don't have one .

    So i have a test environment to perform some tests for the moment . I ordered a network key and apperently it is allowed to use that also for the test env.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Licensing question
    By bluefox112 in forum Installation
    Replies: 0
    Last Post: 01-04-2012, 06:48 AM
  2. A question about Licensing
    By yokke in forum Administrators
    Replies: 3
    Last Post: 09-17-2009, 08:23 AM
  3. Licensing
    By klnasveschuk in forum Installation
    Replies: 1
    Last Post: 04-07-2009, 02:23 PM
  4. New licensing changes
    By kiwicmc in forum Developers
    Replies: 0
    Last Post: 10-08-2007, 02:03 PM
  5. licensing
    By intus in forum Users
    Replies: 1
    Last Post: 09-29-2005, 08:46 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •