Results 1 to 5 of 5

Thread: mta stopped postfix is not running

  1. #1
    marcosjost's Avatar
    marcosjost is offline New Member
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Brazil - RS
    Posts
    3
    Rep Power
    1

    Default mta stopped postfix is not running

    Hello, I have a production server, which worked fine until stop sending and receiving messages today.
    zimbra@mail selinux]$ zmcontrol -v
    Release 6.0.10_GA_2692.RHEL5_64_20101215170845 CentOS5_64 FOSS edition.

    [zimbra@mail root]$ zmcontrol status
    Host mail.dominio.com.br
    antispam Running
    antivirus Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Running
    mta Stopped
    postfix is not running
    snmp Running
    spell Running
    stats Running
    [zimbra@mail root]$
    The logs: /var/log/zimbra.log:
    Aug 15 09:22:02 mail postfix/postfix-script[15669]: fatal: Postfix integrity check failed!
    Aug 15 09:22:25 mail postfix/postfix-script[17444]: fatal: the Postfix mail system is not running
    Aug 15 09:23:30 mail postfix/postfix-script[18165]: warning: not owned by postfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/pid/inet.465
    Aug 15 09:23:30 mail postfix/postfix-script[18166]: warning: not owned by postfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/pid/unix.trace
    Aug 15 09:23:30 mail postfix/postfix-script[18167]: warning: not owned by postfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/pid/inet.submission
    Aug 15 09:23:30 mail postfix/postfix-script[18168]: warning: not owned by postfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/pid/unix.retry
    Aug 15 09:23:30 mail postfix/postfix-script[18169]: warning: not owned by postfix: /opt/zimbra/data/postfix/./spool/pid/unix.error
    Aug 15 12:30:13 mail postfix/postqueue[12518]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Aug 15 12:40:02 mail postfix/postqueue[26209]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    Aug 15 09:47:01 mail postfix/postfix-script[6309]: fatal: Postfix integrity check failed!

    The permissions on the folders:
    /opt/zimbra/data/postfix
    [root@mail selinux]# ll /opt/zimbra/data/postfix/
    total 12
    -rw------- 1 postfix postfix 33 Jul 19 16:02 master.lock
    -rw------- 1 postfix postfix 1024 Ago 15 08:29 prng_exch
    drwxr-xr-x 16 postfix postfix 4096 Jan 6 2011 spool
    [root@mail selinux]#
    /zimbra/data
    [root@mail selinux]# ll /opt/zimbra/data/
    total 28
    drwxr-xr-x 2 zimbra zimbra 4096 Jan 6 2011 altermime
    drwxr-xr-x 7 zimbra zimbra 4096 Ago 15 09:29 amavisd
    drwxr-xr-x 3 zimbra zimbra 4096 Jan 6 2011 clamav
    drwxr-xr-x 2 zimbra zimbra 4096 Jan 6 2011 dspam
    drwxr-xr-x 4 zimbra zimbra 4096 Jan 14 2011 ldap
    drwxr-xr-x 3 postfix zimbra 4096 Jan 6 2011 postfix
    drwxr-xr-x 9 zimbra zimbra 4096 Ago 15 10:02 tmp
    [root@mail selinux]#

    I saw several threads here in the forum, but still could not solve the problem. Thank you.

  2. #2
    phoenix is offline Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,495
    Rep Power
    56

    Default

    Have you checked if your certificates have expired (renew them if they have) or looked at any of the other forum threads & solutions on this topic?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    marcosjost's Avatar
    marcosjost is offline New Member
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Brazil - RS
    Posts
    3
    Rep Power
    1

    Default

    Quote Originally Posted by phoenix View Post
    Have you checked if your certificates have expired (renew them if they have) or looked at any of the other forum threads & solutions on this topic?
    Thanks phoenix.
    The certificate is valid until Jun 2023 (self-genereted).
    I trie this:
    su - zimbra
    zmcontrol stop
    zmcontrol status
    logout
    as a root: /opt/zimbra/libexec/zmfixperms --verbose --extended

    and when try zmcontrol start ( as a zimbra user)
    Host mail.dominio.com.br
    Starting ldap...Done.
    Starting logger...Done.
    Starting mailbox...Done.
    Starting antispam...Done.
    Starting antivirus...Done.
    Starting snmp...Done.
    Starting spell...Done.
    Starting mta...Failed.
    Starting zmmtaconfig...zmmtaconfig is already running.
    postsuper: fatal: scan_dir_push: open directory defer: Permission denied
    postfix failed to start
    Starting saslauthd...done.

    Starting stats...Done.

    the zimbra.log:
    Aug 15 14:57:43 mail postfix/postsuper[15843]: fatal: scan_dir_push: open directory defer: Permission denied
    Aug 15 14:57:44 mail postfix/postfix-script[15844]: fatal: Postfix integrity check failed!
    Aug 15 17:58:00 mail postfix/postqueue[16666]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down

    After, i try the option: chown -R postfixostfix /opt/zimbra/data/postfix/spool ( is a my "queue_directory " in main.cf), and has the same error.

    Have NO iptables, SELinux or another mail server running on this server....

  4. #4
    marcosjost's Avatar
    marcosjost is offline New Member
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Brazil - RS
    Posts
    3
    Rep Power
    1

    Default

    Well, after 3 days of research. The cause of the whole problem was: spool directory corrupted. The solution at the moment: system reinstallation.

  5. #5
    uxbod's Avatar
    uxbod is offline Moderator
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    24

    Default

    Why not just recreate the spool directory ? unless your underlying hardware is having issues.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Similar Threads

  1. mta Stopped postfix is not running
    By rausch in forum Administrators
    Replies: 7
    Last Post: 10-04-2013, 09:32 AM
  2. mta stopped postfix is not running
    By saurabh.pillai in forum Administrators
    Replies: 6
    Last Post: 07-15-2012, 11:48 AM
  3. mta Stopped postfix is not running
    By rausch in forum Installation
    Replies: 0
    Last Post: 04-14-2011, 06:22 AM
  4. mta stopped: Postfix is not running
    By infajb in forum Administrators
    Replies: 6
    Last Post: 12-04-2009, 05:30 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •