Results 1 to 3 of 3

Thread: Postfix fails to start in a new 8.0.4 instalation

  1. #1
    vsanchez is offline Starter Member
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    2
    Rep Power
    2

    Default Postfix fails to start in a new 8.0.4 instalation

    Hi,

    I just installed FOSS on a SLES11 X64 KVM machine. I did a multi-server instalation, the MTA by itself. There is an error starting postfix:

    zimbra@zmta:~> bin/zmmtactl start
    Rewriting configuration files...done.
    /postfix-script: starting the Postfix mail system
    /postfix-script: fatal: mail system startup failed
    postfix failed to start
    Starting saslauthd...already running.
    zimbra@zmta:~> exit
    zmta:~ # postfix status
    postfix/postfix-script: the Postfix mail system is running: PID: 2818


    But see that checking the status using postfix shows a running process and ps shows that the postfix servers seem to be up:

    zmta:~ # ps axu | grep postfix
    root 2818 0.0 0.1 40176 1132 ? Ss 11:41 0:00 /usr/lib/postfix/master
    postfix 2831 0.0 0.1 42024 1244 ? S 11:41 0:00 pickup -l -t fifo -u
    postfix 2832 0.0 0.1 42072 1468 ? S 11:41 0:00 qmgr -l -t fifo -u
    postfix 6534 0.0 0.3 44832 3376 ? S 11:50 0:00 cleanup -z -t unix -u
    root 6913 0.0 0.0 5716 800 pts/0 S+ 11:51 0:00 grep postfix

    But it is not working. Trying to access it from another host in the network (no firewall in the MTA server):

    vsanchez@vsanlaptop:~$ telnet 192.168.0.30 25
    Trying 192.168.0.30...
    telnet: Unable to connect to remote host: Connection refused
    vsanchez@vsanlaptop:~$

    Looking at the zimbra.log:

    ul 14 12:00:26 zmta postfix/local[10246]: fatal: open database /etc/aliases.db: Invalid argument
    Jul 14 12:00:27 zmta zmconfigd[7350]: Watchdog: service antivirus status is OK.
    Jul 14 12:00:27 zmta zmconfigd[7350]: All rewrite threads completed in 0.00 sec
    Jul 14 12:00:27 zmta zmconfigd[7350]: All restarts completed in 0.00 sec
    Jul 14 12:00:27 zmta postfix/master[2818]: warning: process /usr/lib/postfix/local pid 10246 exit status 1
    Jul 14 12:00:27 zmta postfix/master[2818]: warning: /usr/lib/postfix/local: bad c

    the only "fatal" line is the first. However, doing a newalias it recreates the /etc/aliases.db ok. (I see another aliases file in /opt/zimbra/postfix/conf but I guess that is copied when starting up...

    So I am running out of ideas!

  2. #2
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,582
    Rep Power
    57

    Default

    I'll move this thread to the correct forum as you've posted it in the wrong place.

    Quote Originally Posted by vsanchez View Post
    But see that checking the status using postfix shows a running process and ps shows that the postfix servers seem to be up:
    No, the Zimbra postfix isn't "up".

    Quote Originally Posted by vsanchez View Post
    zmta:~ # ps axu | grep postfix
    root 2818 0.0 0.1 40176 1132 ? Ss 11:41 0:00 /usr/lib/postfix/master
    postfix 2831 0.0 0.1 42024 1244 ? S 11:41 0:00 pickup -l -t fifo -u
    postfix 2832 0.0 0.1 42072 1468 ? S 11:41 0:00 qmgr -l -t fifo -u
    postfix 6534 0.0 0.3 44832 3376 ? S 11:50 0:00 cleanup -z -t unix -u
    root 6913 0.0 0.0 5716 800 pts/0 S+ 11:51 0:00 grep postfix
    The highlighted text tells you that's it's not Zimbra that's running, all the Zimbra files are located in /opt/zimbra. DId you check any of the forum topics on this 'problem'?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    vsanchez is offline Starter Member
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    2
    Rep Power
    2

    Default

    Thanks. Yes, postfix was being started by the system by default and the zimbra postfix could not start because of this.

    PD. For some reason I could not search the forums (I had no "privileges" for that and expert search did not retrieve anything) So my apologies.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Zimbra desktop instalation fails, cannot read file override.ini
    By felixvecat in forum General Questions
    Replies: 0
    Last Post: 12-06-2012, 05:21 AM
  2. Replies: 0
    Last Post: 12-06-2012, 05:21 AM
  3. Postfix Fails to Start. Permission Errors
    By andersensam in forum Administrators
    Replies: 2
    Last Post: 06-25-2011, 10:33 AM
  4. Error during the instalation and start services
    By Grejao in forum Installation
    Replies: 1
    Last Post: 04-25-2007, 05:05 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •