Results 1 to 4 of 4

Thread: [SOLVED] zimbra cant start after crash ldap error

  1. #1
    bonadio is offline Loyal Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Brazil
    Posts
    88
    Rep Power
    7

    Default [SOLVED] zimbra cant start after crash ldap error

    Hello

    We had a server unexpected halt and after that we cant start zimbra by running zimbra start.

    the startup.log says

    Host mail.compay.com
    Starting ldap...Done.
    FAILED
    Failed to start slapd. Attempting debug start to determine error.
    TLS: error:0906D06C:PEM routines:PEM_read_bio:no start line pem_lib.c:650
    TLS: error:02001002:system library:fopen:No such file or directory bss_file.c:356
    TLS: error:20074002:BIO routines:FILE_CTRL:system lib bss_file.c:358
    main: TLS init def ctx failed: -1


    we found a work around starting ldap manually with

    sudo /opt/zimbra/openldap/libexec/slapd -l LOCAL0 -4 -u zimbra -h ldap://mail.company.com:389/ -f /opt/zimbra/conf/slapd.conf

    and then

    sudo zimbra
    zmstorectl start
    zmnginx start
    zmspellctl start


    Any idea how to fix this problem? seens like a certificate problem but we already have reinstalled the commercial certificate but the problem persist.

    Thanks

  2. #2
    LMStone's Avatar
    LMStone is offline Moderator
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    477 Congress Street | Portland, ME 04101
    Posts
    1,366
    Rep Power
    10

    Default

    There is a bug with LDAP TLS in that LDAP doesn't know where the ca file are.

    We have an open support ticket on this, and you can look at the bug report for more info.

    https://bugzilla.zimbra.com/show_bug.cgi?id=43701

    Suggest opening a support ticket with Zimbra directly, in the interim you can disable LDAP TLS on both servers by running the following as the zimbra user on both servers and then restarting Zimbra.

    Code:
    zmlocalconfig -e ldap_starttls_supported=1
    At that point though, all the inter-server LDAP traffic is plain text, which may be a security risk depending on your infrastructure.

    Hope that helps,
    Mark

  3. #3
    bonadio is offline Loyal Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Brazil
    Posts
    88
    Rep Power
    7

    Default

    Hi Mark

    Thanks for the reply, but the command

    zmlocalconfig -e ldap_starttls_supported=0 or
    zmlocalconfig -e ldap_starttls_supported=1

    did not work, tried with both options, stopped but when I restart the startup.log says the same thing

    FAILED
    Failed to start slapd. Attempting debug start to determine error.
    TLS: error:0906D06C:PEM routines:PEM_read_bio:no start line pem_lib.c:650
    TLS: error:02001002:system library:fopen:No such file or directory bss_file.c:356
    TLS: error:20074002:BIO routines:FILE_CTRL:system lib bss_file.c:358
    main: TLS init def ctx failed: -1


    I will copy this zimbra to a new server where I can do more tests, I will post back any results

    Thanks

  4. #4
    bonadio is offline Loyal Member
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Brazil
    Posts
    88
    Rep Power
    7

    Default

    Quote Originally Posted by bonadio View Post
    Hi Mark

    Thanks for the reply, but the command

    zmlocalconfig -e ldap_starttls_supported=0 or
    zmlocalconfig -e ldap_starttls_supported=1

    did not work, tried with both options, stopped but when I restart the startup.log says the same thing

    FAILED
    Failed to start slapd. Attempting debug start to determine error.
    TLS: error:0906D06C:PEM routines:PEM_read_bio:no start line pem_lib.c:650
    TLS: error:02001002:system library:fopen:No such file or directory bss_file.c:356
    TLS: error:20074002:BIO routines:FILE_CTRL:system lib bss_file.c:358
    main: TLS init def ctx failed: -1


    I will copy this zimbra to a new server where I can do more tests, I will post back any results

    Thanks


    Hi

    I found a solution.

    I found that in the /opt/zimbra/conf/ca directory there was 2 broken link files, I removed those files and them zimbra started normally.

    []s

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. zimbra install with perpetually broken logger/stats
    By jptech in forum Installation
    Replies: 8
    Last Post: 09-29-2008, 02:33 PM
  2. Major Issue - 5.0RC2 NE to 5.0GA NE failed
    By DougWare in forum Installation
    Replies: 7
    Last Post: 01-06-2008, 09:56 PM
  3. 3.1 on FC4 problems
    By cohnhead in forum Installation
    Replies: 8
    Last Post: 05-26-2006, 11:16 AM
  4. M3 problem with shares
    By titangears in forum Users
    Replies: 4
    Last Post: 01-12-2006, 01:01 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •