Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: [SOLVED] Problem with mta (postfix) - simply refuse to start

  1. #1
    boiko is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Antwerpen, Belgium
    Posts
    9
    Rep Power
    6

    Default [SOLVED] Problem with mta (postfix) - simply refuse to start

    Hi guys,

    After we have a problem with full disk, and we clean it.
    We can not send or receive mails any more.
    I check and I sow this :
    antispam Running
    antivirus Running
    ldap Running
    logger Running
    mailbox Running
    mta Stopped
    postfix is not running
    zmsaslauthdctl is not running
    snmp Running
    spell Running
    stats Stopped
    I have start zmsaslauthdctl manually but postfix is still not working.
    I am getting load average around 10 from postalias.

    Any ideas?
    Last edited by boiko; 07-29-2009 at 11:36 PM.

  2. #2
    boiko is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Antwerpen, Belgium
    Posts
    9
    Rep Power
    6

    Unhappy Some more info for the problem

    if I try
    ]$ sh -x bin/zmmtactl status
    + BASE=/opt/zimbra
    + SCRIPTS='zmmtaconfigctl postfix zmsaslauthdctl'
    + case "$1" in
    + STATUS=0
    + for i in '$SCRIPTS'
    + /opt/zimbra/bin/zmmtaconfigctl status
    + R=0
    + '[' 0 -ne 0 ']'
    + for i in '$SCRIPTS'
    + /opt/zimbra/bin/postfix status
    + R=1
    + '[' 1 -ne 0 ']'
    + echo 'postfix is not running'
    postfix is not running
    + STATUS=1
    + for i in '$SCRIPTS'
    + /opt/zimbra/bin/zmsaslauthdctl status
    + R=0
    + '[' 0 -ne 0 ']'
    + exit 1
    Apparently I can not make postfix works. I think there is something is wrong with postalias

    If anyone have an idea will be much of a help.

  3. #3
    veronica is offline Outstanding Member
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    594
    Rep Power
    8

    Default

    Whats in zimbra.log ? What error message when you restart postfix ?

  4. #4
    boiko is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Antwerpen, Belgium
    Posts
    9
    Rep Power
    6

    Default

    Nothing unusual or at least I can not detect anything.

    Concerning mta :
    Jul 30 08:12:37 srv-webmail-m-01 zimbramon[3237]: 3237:info: zmmtaconfig: zmmtaconfig started on srv-webmail-m-01.azerti.be with loglevel=3 pid=3237
    Jul 30 08:14:09 srv-webmail-m-01 zimbramon[4304]: 4304:info: 2009-07-30 08:14:01, STATUS: srv-webmail-m-01.azerti.be: mta: Stopped
    Jul 30 08:14:23 srv-webmail-m-01 zimbramon[2378]: 2378:info: Starting mta via zmcontrol
    Jul 30 08:16:09 srv-webmail-m-01 zimbramon[5649]: 5649:info: 2009-07-30 08:16:01, STATUS: srv-webmail-m-01.azerti.be: mta: Stopped
    Jul 30 08:18:15 srv-webmail-m-01 zimbramon[6946]: 6946:info: 2009-07-30 08:18:01, STATUS: srv-webmail-m-01.azerti.be: mta: Stopped
    Jul 30 08:20:17 srv-webmail-m-01 zimbramon[8137]: 8137:info: 2009-07-30 08:20:02, STATUS: srv-webmail-m-01.azerti.be: mta: Stopped
    Jul 30 08:22:08 srv-webmail-m-01 zimbramon[8934]: 8934:info: 2009-07-30 08:22:01, STATUS: srv-webmail-m-01.azerti.be: mta: Stopped
    Concerning postfix:
    Jul 30 06:20:02 srv-webmail-m-01 postfix/postqueue[8165]: fatal: Queue report unavailable - mail system is down
    and normally I have to start zmstatctl manually

  5. #5
    uxbod's Avatar
    uxbod is offline Moderator
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    24

    Default

    So what did you clean up ? Shutdown ZCS and make sure no processes owned by zimbra are still running; and if so kill them off nicely. Once that is done try starting ZCS again.

  6. #6
    boiko is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Antwerpen, Belgium
    Posts
    9
    Rep Power
    6

    Default

    Ok I did that:
    [root@srv-webmail-m-01 ~]# ps aux | grep zimbra
    root 22382 0.0 0.0 3908 664 pts/1 S+ 09:32 0:00 grep zimbra
    [root@srv-webmail-m-01 ~]#
    and immediate result was
    Message from syslogd@ at Thu Jul 30 09:14:28 2009 ...
    srv-webmail-m-01 kernel: journal commit I/O error
    After the hard restart to the server zimbra start is taking forever.

  7. #7
    uxbod's Avatar
    uxbod is offline Moderator
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    24

    Default

    journal commit I/O error
    Looks like you have some filesystem corruption so you may wish to FSCK the disk and ensure everything is okay. What do you get if you run dmesg ? and have you checked /var/log/messages ?

  8. #8
    boiko is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Antwerpen, Belgium
    Posts
    9
    Rep Power
    6

    Default

    Nothing unusual in dmesg or in /var/log/messages. Yes I had some problems with the file system but now it's Ok and I repaired all mysql tables according to
    Logger - Zimbra :: Wiki

    But no matter what I do it still hangs on this
    /opt/zimbra/postfix/sbin/postalias /etc/aliases
    and I am getting really big load on the server from this process.

    Can I reinstall just the postfix inside zimbra
    Last edited by boiko; 07-30-2009 at 02:10 AM.

  9. #9
    uxbod's Avatar
    uxbod is offline Moderator
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    UK
    Posts
    8,017
    Rep Power
    24

    Default

    Have you checked /etc/aliases to ensure that it is not corrupt ?

  10. #10
    boiko is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Antwerpen, Belgium
    Posts
    9
    Rep Power
    6

    Default

    seems to be Ok
    [root@srv-webmail-m-01 ~]# ll /etc/aliases
    -rw-r--r-- 1 root root 1512 Apr 25 2005 /etc/aliases
    and the file itself:
    [root@srv-webmail-m-01 ~]# cat /etc/aliases
    #
    # Aliases in this file will NOT be expanded in the header from
    # Mail, but WILL be visible over networks or from /bin/mail.
    #
    # >>>>>>>>>> The program "newaliases" must be run after
    # >> NOTE >> this file is updated for any changes to
    # >>>>>>>>>> show through to sendmail.
    #

    # Basic system aliases -- these MUST be present.
    mailer-daemon: postmaster
    postmaster: root

    # General redirections for pseudo accounts.
    bin: root
    daemon: root
    adm: root
    lp: root
    sync: root
    shutdown: root
    halt: root
    mail: root
    news: root
    uucp: root
    operator: root
    games: root
    gopher: root
    ftp: root
    nobody: root
    radiusd: root
    nut: root
    dbus: root
    vcsa: root
    canna: root
    wnn: root
    rpm: root
    nscd: root
    pcap: root
    apache: root
    webalizer: root
    dovecot: root
    fax: root
    quagga: root
    radvd: root
    pvm: root
    amanda: root
    privoxy: root
    ident: root
    named: root
    xfs: root
    gdm: root
    mailnull: root
    postgres: root
    sshd: root
    smmsp: root
    postfix: root
    netdump: root
    ldap: root
    squid: root
    ntp: root
    mysql: root
    desktop: root
    rpcuser: root
    rpc: root
    nfsnobody: root

    ingres: root
    system: root
    toor: root
    manager: root
    dumper: root
    abuse: root

    newsadm: news
    newsadmin: news
    usenet: news
    ftpadm: ftp
    ftpadmin: ftp
    ftp-adm: ftp
    ftp-admin: ftp
    www: webmaster
    webmaster: root
    noc: root
    security: root
    hostmaster: root
    info: postmaster
    marketing: postmaster
    sales: postmaster
    support: postmaster


    # trap decode to catch security attacks
    decode: root

    # Person who should get root's mail
    #root: marc

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 02-03-2011, 07:01 AM
  2. changed ip addr/zmmailboxdctl not running
    By pwhite76 in forum Installation
    Replies: 23
    Last Post: 03-11-2009, 11:43 AM
  3. [SOLVED] MTA will not start
    By lpossie in forum Installation
    Replies: 8
    Last Post: 09-21-2007, 06:13 PM
  4. Is it started or not
    By kwelipatton in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 03-28-2006, 11:11 PM
  5. No listener on port 7071
    By earthling in forum Installation
    Replies: 3
    Last Post: 11-14-2005, 08:16 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •