Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: [SOLVED] Zimbra LDAP

  1. #1
    jfha73 is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    New York
    Posts
    61
    Rep Power
    7

    Question [SOLVED] Zimbra LDAP

    Does anybody know how to configure Zimbra to work with openLDAP instead of Zimbra LDAP, I already added zimbra.schema to my openLDAP schema folder and added include /etc/openldap/schema/zimbra.schema, but I cannot see the object classes for the schema using LDAP Accccount Manager, I might have to add some indexes to my slapd.conf, but which ones?

    Thanks in advance.

  2. #2
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,499
    Rep Power
    56

    Default

    Quote Originally Posted by jfha73 View Post
    Does anybody know how to configure Zimbra to work with openLDAP instead of Zimbra LDAP, ...
    You can't, you are required to install the version of LDAP that comes with Zimbra. BTW, Zimbra uses openLDAP.
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  3. #3
    jfha73 is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    New York
    Posts
    61
    Rep Power
    7

    Default

    I know, but for some reason it doesn't want to connect to my Samba server, my regular open LDAP does with no problems, but when I follow the instructions on how to do that, and get to the point to test, I always get an error message and I can't get the nis.schema and samba.schema into Zimbra LDAP.

    Any suggestion?

  4. #4
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,499
    Rep Power
    56

    Default

    I assume you followed the instructions here: UNIX and Windows Accounts in Zimbra LDAP and Zimbra Admin UI - Zimbra :: Wiki Why don't you post the exact steps you've taken and the error messages you encounter?
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  5. #5
    jfha73 is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    New York
    Posts
    61
    Rep Power
    7

    Default

    Exactly, I did what that document says, and now I'm not getting errors when I run zmprov but the samba objectClass do not appear in Zimbra LDAP theis is what I added to slapd.conf

    include "/opt/zimbra/openldap/etc/openldap/schema/nis.schema"
    include "/etc/openldap/schema/samba3.schema"

    access to dn.subtree="ou=people,dc=mydomain"
    by dn.children="cn=admins,cn=zimbra" write
    by * read

    access to dn.subtree="ou=groups,dc=mydomain"
    by dn.children="cn=admins,cn=zimbra" write
    by * read

    index uidNumber eq
    index gidNumber eq
    index memberUID eq
    index sambaSID eq
    index sambaPrimaryGroupSID eq
    index sambaDomainName eq

    Zimbra LDAP server is running after this change, but when I try to add my Samba domain using the UI it says

    Message: invalid request: createLDAPEntry invalid name: sambaDomainName=mySambaDomain,dc=mydomain: [LDAP: error code 34 - invalid DN] Error code: service.INVALID_REQUEST Method: CreateLDAPEntryRequest Details:soap:Sender

    Also, using LDAP Account Manager, I go to the schemas section and I don't see the samba schema loaded into Zimbra.

    Any ideas???
    Last edited by jfha73; 07-03-2008 at 07:42 AM.

  6. #6
    phoenix is online now Zimbra Consultant & Moderator
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Vannes, France
    Posts
    23,499
    Rep Power
    56

    Default

    Quote Originally Posted by jfha73 View Post
    Exactly, I did what that document says, and now I'm not getting errors when I run zmprov but the samba objectClass do not appear in Zimbra LDAP theis is what I added to slapd.conf
    You add them to slapd.conf.in.
    Next, edit /opt/zimbra/conf/slapd.conf.in file. Mind the .in suffix, the non-.in file is regenerated during restart. You need to add these the following two lines after the last “include” statement at the top of the file:
    Regards


    Bill


    Acompli: A new adventure for Co-Founder KevinH.

  7. #7
    jfha73 is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    New York
    Posts
    61
    Rep Power
    7

    Default

    Copy the same lines to /opt/zimbra/conf/slapd.conf.in

    The two include at the begginig (where the other includes were

    Added the indexes and the access to the same file also where they belong (access in the access section and indexes in the index section)

    Restarted the zimbra servers

    Ran the two zmprov from the document, they showed no erros.

    Tried to add my samba server using UI and I get this error:

    Checked the UI and my domain is there, I guess I was just editing the wrong slapd.conf I was editing the in /opt/zimbra/openladp/etc/openldap/slapd.conf

    Thanks for your help.

  8. #8
    jfha73 is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    New York
    Posts
    61
    Rep Power
    7

    Default

    OK, I have my Samba domain there, but now I cannot create any groups, it says:

    Message: invalid request: createLDAPEntry invalid schema change: [LDAP: error code 65 - object class 'sambaGroupMapping' requires attribute 'sambaSID'] Error code: service.INVALID_REQUEST Method: CreateLDAPEntryRequest Details:soap:Sender

    Any ideas how to solve this one?

    Thanks in advance,

  9. #9
    jfha73 is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    New York
    Posts
    61
    Rep Power
    7

    Thumbs up My Bad

    I didn't see the second tab for the samba group settings, but now it's all working.

    Thank you very much Phoenix for all your help.

  10. #10
    rjanossy is offline Starter Member
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    1
    Rep Power
    6

    Default Same error message here

    Hi,
    I was following http://wiki.zimbra.com/index.php?tit...imbra_Admin_UI and got this error when I was trying to make Posix group:

    Message: invalid request: createLDAPEntry invalid name: cn=,ou=groups,dc=mail,dc=intra: [LDAP: error code 34 - invalid DN] Error code: service.INVALID_REQUEST Method: CreateLDAPEntryRequest Details:soap:Sender

    What can be wrong?

    Regards,
    Robert

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 31
    Last Post: 12-15-2007, 09:05 PM
  2. [SOLVED] Error Installing Zimbra on RHEL 5
    By harris7139 in forum Installation
    Replies: 10
    Last Post: 09-25-2007, 11:39 AM
  3. Can't start Zimbra!
    By zibra in forum Administrators
    Replies: 5
    Last Post: 03-22-2007, 11:34 AM
  4. Post instsallation problems
    By Assaf in forum Installation
    Replies: 14
    Last Post: 01-29-2007, 11:38 AM
  5. Replies: 16
    Last Post: 09-07-2006, 06:39 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •